IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия върна основната лихва на нивото от финансовата криза

Централната банка реагира на забавянето в добивния сектор и силната местна валута, като според анализатор догодина може да има още понижения

11:04 | 04.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия върна основната лихва на нивото от финансовата криза

Австралийската централна банка понижи основната си лихва с 25 процентни пункта до 3%, реагирайки на забавянето на добивния сектор в местната икономика, докато се бори със силния австралийски долар, съобщава ВВС.

Това е второто лихвено понижение на централната банка от октомври насам, като основната лихва сега е на нивото, на което беше по време на световната финансова криза през 2009 г.

Австралийският долар почти не реагира на новината, докато основният индекс на борсата в Сидни леко се понижи.

Според анализатори, след като бумът в добивния сектор губи инерция, други сектори на икономиката ще трябва да поемат ролята на двигатели на растежа. 

„Нуждата от намиране на заместващи инвестиции на тези в добивния бранш стана доста остра“, коментира Брайън Редикън от Macquarie Bank. Той смята, че ще са необходими още мерки от страна на централната банка.

„През 2013 г. ще има още агресивни понижения на лихвите, макар че в изявлението на банката няма нищо, което да подсказва такъв курс не действие", коментира той.

Търсенето на австралийските суровини подкрепя икономиката на страната, докато Европа и САЩ се забавиха. То обаче е главно от Китай и започва да губи инерция, след като глобланото забавяне обхваща и Азия. В резултат на това цените на австралийските суровини спаднаха, а стойността на износа се понижи.

Силният австралийски долар също причинява проблеми, като засяга туризма и промишлеността. 

Управителят на централната банка Глен Стивънс заяви, че местният долар остава „по-скъп, отколкото се е очаквало“, имайки предвид по-ниските експортни цени и влошената перспектива пред световната икономика.

Австралийският долар понастоящем струва повече от щатския (около 1,04), като силната местна валута в крайна сметка се отразява на безработицата, която е на 2,5-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Борбата за девалвация на валутите продължава с все повече участници :) Поредно доказателство, че природните закони са по-силни от учебниците по икономика. Юанът и рупиата са се вкопали и няма сила който да промени в скоро време притеглянето, което оказват на останалите валути. Това го предвидих преди години, но не се чувствам горд. Би било цинично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още