IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в САЩ през третото тримесечие беше ревизиран от 2% на 2,7%

Първоначалната оценка на БВП не е успяла да регистрира мащабите на възстановяването на стоковите запаси от страна на частния бизнес

18:04 | 29.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През третото тримесечие американската икономика е нараснала с годишен темп от 2,7% вместо с 2%, каквато беше предварителната оценка, съобщава BBC. Растежът през второто тримесечие беше потвърден на ниво от 1,3%.

Резултатът е значително по-силен от обявените през октомври, в навечерието на президентските избори, данни на щатското министерство на търговията. Първоначалната оценка също надхвърли очакванията и предизвика спекулации сред някои републиканци, че данните са били фалшифицирани заради президентските избори.

Това което първоначалната оценка не е успяла да регистрира са мащабите на възстановяването на стоковите запаси от страна на частния бизнес. До голяма степен растежът през тримесечието се дължи на факта, че редица компании решиха да възстановят запасите си от стоки. Анализаторите обаче не очакват подобен подем да се окаже устойчив.

Ревизираните данни показват, че важна роля за възстановяването на растежа са изиграли и увеличените с 9,5% за периода правителствени разходи, спрямо свиването им с 0,2% през предходното тримесечие.

Попълването на запасите се приема за един от ранните признаци на ускоряване на икономическия растеж. В случая то е прибавило 0,8 процентни пункта към ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, се казва в изявление на търговското министерство.

Други фактори, които подкрепят растежа са вътрешното потребление, по-силният износ и възстановяването на строителния сектор. 

Обикновено периодите на възстановяване на американската икономика са предхождани от ръст на строителната активност. Този път обаче до голяма степен рецесията беше причинена от спукването на балона на пазара на недвижими имоти, в резултат на което пазарът в САЩ остава наводнен с непродадени жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още