IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Председателят на Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ подаде оставка

Президентът на САЩ Барак Обама назначи Елис Уолтър на освободеното от Мери Шапиро място

16:50 | 27.11.12 г.
<p>
	Новоназначената председателка на SEC Елис Уолтър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Новоназначената председателка на SEC Елис Уолтър. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на американската Комисия за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC) Мери Шапиро заяви, че се оттегля от поста, считано от 14 декември, се посочва в съобщение на комисията, цитирано от РИА Новости.

„Шапиро оглави SEC през януари 2009 г. и я подсили по време на финансовата криза. Тя оформи новите правила на играта на Уолстрийт“, пише в съобщението.

Самата председателка заяви, че смята за голям успех работата си в комисията, която е била насочена към защита на инвеститорите и осигуряване на целостта на пазарите. „През последните 4 години приехме рекорден брой принудителни мерки и увеличихме пълномощията, за да изпълняваме по-добре своята мисия“, добавя Шапиро.

През периода, в който бе ръководена от нея, SEC за първи път поиска от борсите да представят консолидирани отчети за операциите си, които биха позволили възстановяване на търговските операции, ако това се наложи.

Освен това бе затегната регулацията на пазара на облигации, обезпечени с активи, като инвеститорите вече могат да получават по-подробна информация за консултантите, с чиято помощ влагат средствата си.

Шапиро работеше в комисията и през периода 1988-1994 г., след което оглави Комисията за търговия със стокови фючърси.

След оповестяването на информацията за оставката ѝ американският президент Барак Обама предложи на нейно място да бъде назначен Елис Уолтър, която в момента е член на SEC.

„Искам да изразя най-дълбоката си благодарност на Мери Шапиро за силните ѝ лидерски качества, проявени в годините на ръководство на държавната Комисия за ценните книжа и борсите. Когато Мери преди почти 4 години се съгласи да заеме поста, тя знаеше колко труден период преживява SEC и икономиката ни като цяло. Тя обаче прие това предизвикателство и днес SEC е много по-силна, а нашата икономика – много по-стабилна и в състояние да служи на интересите на американския народ, до голяма степен благодарение на трудната работа на Мери“, се посочва в изявлението на Обама.

„Радвам се също да издигна на поста председател на SEC след напускането на Мери Елис Уолтър. Убеден съм, че многогодишният опит на Елис ще ѝ помогне на новата ѝ длъжност, и се радвам, че тя се съгласи да поеме ръководството на агенцията“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още