IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загубите на Wall Street се задълбочиха

Инвеститорите бяха притеснени от информация, че финансовите министри от ЕС ще отложат решението си за Гърция със седмици

23:44 | 08.11.12 г.
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Загубите на Wall Street се задълбочиха, след като опасенията за глобалната икономика и „фискалната пропаст“, пред която е изправен Вашингтон, стопиха ентусиазма от последните сравнително оптимистични макроикономически данни, пише MarketWatch.

Днес пазарите приключиха на червено за втора поредна сесия след преизбирането на президента Барак Обама поради нарастващите опасения за така наречената „фискална пропаст“, пред която е изправен Вашингтон в случай, че патовата ситуация в Конгреса не бъде преодоляна.

„Това което беше учудващо не беше победата на Обама, а това, че има много слаба промяна в разпределението на силите в Конгреса“, казва Пол Нолте, изпълнителен директор на Dearborn Partners в Чикаго. Той допълва, че противопоставянето в Конгреса означава, че рискът от принудителни бюджетни икономии, свързани с фискалната пропаст, е реален.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,94% до 12811 пункта.

Акциите на J.P. Morgan Chase & Co. все пак поскъпнаха, след като компанията обяви, че щатските регулатори са одобрили програма за обратно изкупуване на акции на банката в размер на 3 млрд. долара през първото тримесечие на 2013 г.

S&P 500 се радели с 1,22% до 1378 пункта като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха компаниите за луксозни стоки, а най-силно тези, които предлагат комунални услуги.

Nasdaq Composite изгуби 1,42% до 2896 пункта.

Разпродажбите започнаха, след като Bloomberg съобщи, че финансовите министри от ЕС ще отложат решението си за Гърция със седмици.

Агенцията цитира пожелал анонимност представител на ЕС, който заяви, че финансовите министри от общността няма да отпуснат следващия транш по спасителната програма за Гърция на срещата си в понеделник.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че икономическата перспектива пред еврозоната остава мрачна, след като банката задържа основната си лихва на рекордно ниските 0,75%.

Късно в сряда гръцкият парламент гласува пакет от бюджетни икономи, с което се надява да си осигури отпускането на поредния спасителен транш.

В САЩ първичните молби за помощи за безработни през изминалата седмица намаляха с 8 хил. до 355 хил., въпреки че данните може да са леко изкривени поради хаоса, предизвикан от урагана Санди.

Междувременно търговският дефицит в САЩ през септември се понижи с 5,1% поради възстановяването на износа и по-слабия ръст на вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още