IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Обама донесе загуба за Wall Street

Dow Jones се срина отново до септемврийската си стойност и падна под 13 000 пункта

23:37 | 07.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В деня след американските избори водещият американски индекс Dow Jones Industrial за първи път от началото на септември падна под границата от 13 000 пункта.

Dow Jones Industrial Average загуби 2,04% до 12 974,96 пункта. Междувременно той дори беше паднал до 12 876,60 пункта, което представлява спад от 2,79%. За по-широкия индекс S&P 500 спадът беше от 1,99% до 1400,01 пункта. Индексът Nasdaq се подхлъзна с 2,17% до 2 946,59 пункта.

„По-бързо, отколкото очаквахме, ни сграбчи реалността", заяви брокер, цитиран от Bloomberg. "Въпреки това ясният избор се погрижи за безопасност, но сега фокусът е отново на други, добре познати елементи на несигурност". Експертът по капиталови пазари Оливер Рот от Close Brothers говори за "краткосрочен положителен ефект" на изборите и добави „Доста бързо отново погледите ще се насочат обратно към реалността".

Късно вечерта във вторник стана ясно, че президентът Барак Обама е спечелил втори мандат в Белия дом.

Обама спечели 303 електорални гласа при необходими 270 срещу републиканеца Мит Ромни, който спечели едва 206 гласа.

Според анализаторите победата на Обама означава, че Федералният резерв (Фед) ще продължи програмата си за вливане на ликвидност.

Апетитът за рискови активи обаче отслабва, тъй като вниманието на инвеститорите отново беше привлечено от опасността, свързана с „фискалната пропаст“ в началото на следващата година.

Ако администрацията на Обама не успее да постигне споразумение с републиканците от Конгреса, икономиката на страната може да пострада от автоматичното повишаване на данъци и въвеждане на бюджетни ограничения в размер на 600 млрд. долара от 1 януари 2013 г.

Междувременно коментари на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги също се отразиха на пазарите. По-рано днес той заяви, че дълговата криза в еврозоната е започнала да се отразява и на икономиката на Германия.

Публикувани днес данни разкриха, че през септември индустриалното производство в Германия се е понижило с 1,8% вместо с очакваните 0,5%.

В Испания свиването на индустриалното производство през септември достига 7% - спад, който е почти два пъти по-голям от очаквания.

Над Европа продължава да се рее „дамоклевият меч“ на дълговата криза. Както обяви Европейската комисия, и Франция освен Испания не може да овладее бюджетния си дефицит. Европейската комисия (ЕК) понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2013 г. до 0,1% от първоначално предвиждания 1%. ЕК понижи прогнозата си за растежа в Германия до 0,8% от 1,7%.  

Предвид опасенията за икономиката особено зле се представиха днес акциите на финансовите компании. Така например акциите на Bank of America и на JPMorgan загубиха до 5,73 на сто.

Телекомуникационният гигант AT&T продължава да изгражда своите широколентови мрежи. През следващите три години до 14 милиарда долара ще бъдат инвестирани в разширяване на услугите за високоскоростен пренос на данни през мобилни и фиксирани мрежи. Съобщението обаче не доведе на фондовата борса до нищо добро. Акцията се понижи с 2,36% и по този начин е сред най-големите губещи в Dow.

Акциите на News Corp. спечелиха около 1,98%. Медийната компания се е възползвала от добре управляваната своя фирма за кабелна телевизияКонтролираната от Рупърт Мърдок компания успява да повиши приходите си за първото си фискално тримесечие (от юли до края на септември) с 2 на сто до 8,1 млрд. долара.

По-слаби от същия период на предходната година обаче се оказват намиращото се пред разделяне издателско подразделение и телевизионната дъщерна компания Sky Italia.

Time Warner пък надхвърли очакванията на анализаторите по отношение на чистата си печалба благодарение на добрия бизнес на телевизията си. Това доведе до скок на акциите с 3,94 на сто.  

Акциите на компаниите от въгледобивната промишленост също логично отчитат спад заради изборите, тъй като производственият сектор е заплашен от по-строги правила под управлението на Обама. Акциите на Alpha Natural Resources, Arch Coal и James River Coal загубиха между 12 до 30 процента.

Също така акциите на отбранителните компании бяха доста продавани, защото загубилият изборите Мит Ромни обеща увеличение на бюджета за отбрана, което няма как да се случи сега. Например книжата на United Technologies паднаха с около три процента. От друга страна акциите на производителите на огнестрелни оръжия се възползваха от спекулациите, че сега ентусиастите по оръжията ще се запасят спешно с нови пистолети и пушки, защото се страхуват от затягане на законите при Обама. Така например акциите на Sturm Ruger скочиха със седем на сто, а акциите на Smith & Wesson дори с десет процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още