IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как работи избирателната система в САЩ

Обама изглежда по-близо до победата в днешните президентски избори, но Ромни също има достатъчно варианти да излезе победител

21:56 | 06.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как работи избирателната система в САЩ

Мит Ромни или Барак Обама - за да влeзe в Белия дом един от тях, той трябва да бъде избран не пряко от народа, а от членовете на Избирателната колегия, които гласуват от името на жителите на всеки щат. Всеки щат има толкова представители в Избирателната колегия, колкото и в Конгреса. 

Броят им зависи от населението. Всички те гласуват за кандидата, подкрепен от мнозинството жители на съответния щат. Например, най-многолюдният щат - Калифорния, има 55 гласа, а един от най-слабонаселените - Уайоминг - 3 гласа. Избирателната колегия има общо 538 членове. За да спечелят изборите, кандидатите трябва да си осигурят подкрепата на 270 от тях. 

Вече е ясно за кого ще гласуват повечето щати. По традиция едни са твърди привърженици на Демократическата, други - на Републиканската партия, и неизменно подкрепят техните кандидати. Например, щатът Ню Йорк обикновено подкрепя демократите и със своите 29 гласа е за Обама, докато щатът Тексас е за републиканците и ще даде 38 гласа за Ромни.

От сините щати и склонните да го подкрепят светлосини досега Обама си е осигурил 237 гласа. Съперникът му Ромни има 206 гласа от червените и склонните да го подкрепят розови щати. Оставащите гласове са на колебаещите се щати, които в тези избори са осем. През годините те са подкрепяли и републиканци, и демократи, и вотът им е непредвидим.

Обама изглежда по-близо до магическото число 270, но предизборната математика показва, че Ромни има много варианти да излезе победител, като спечели достатъчно колебаещи се щати. Какво би се случило ако Обама и Ромни имат равен брой гласове - по 269 за всеки. Според американската конституция, в този случай Камарата на представителите избира президент, а Сенатът - вицепрезидент.

Ако в новоизбраната Камара, както досега доминират републиканците, това би означало победа за Ромни. Сенатът обаче е доминиран от демократите и това би означавало победа за техния кандидат за вицепрезидент Байдън. Макар и куриозен, този вариант не е изключен. Но по-вероятно е името на новия американски президент да е ясно след няколко часа.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Избирателната системна в САЩ работи за монополите и "бизнеса", който бизнес е повдигнат над човешкото съществуване. И понеже това е порочно и в разрез с природните закони и явления, затова нещата не вървят към добре за обикновения човечец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още