IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси напредват в началото на сесията в изборния ден*

Хората очакват елемент на изненада независимо от изборния резултат, защото какъвто и да е той, ще има разочаровани, коментира анализатор

18:37 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските индекси напредват в началото на сесията в изборния ден*

Основните американски индекси регистрират умерени повишения в началото на сесията в деня на избора на президент на страната, като инвеститорите следят с далеч по-голямо внимание резултатите от гласуването, отколкото тяхното движение, а търговията се очаква да остане слаба, съобщи CNBC.

Dow Jones печели 0,64% до 13 196,14 пункта, воден от акциите на Hewlett-Packard, поскъпващи с 1,8% до 14,27 долара, и тези на United Technologies, които прибавят 2,1% към стойността си до 79,57 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 нараства с 0,4% до 1 422,89 пункта, като повечето от подсекторите му са на положителна територия начело с компаниите от енергийния и индустриалния сектор. Nasdaq Composite се колебае между печалба и загуба, като за момента се повишава с 0,18% до 3 005,08 пункта.

До момента 80% от включените в Standard & Poor's 500 компании са публикували своите отчети, като над 61% от тях са надхвърлили предварителните очаквания. Това до голяма степен е в границите на регистрираните до момента 62% за същия показател от 1994 г. насам, но под 67% за последните 4 тримесечия.

„Хората вярват, че се очаква елемент на изненада, защото каквито и да са резултатите от изборите, ще последва сериозна реакция, тъй като задължително ще има разочаровани“, заяви Арт Кашен, директор за операциите на регулиран пазар в UBS Financial Services.

„Има опасения, че ще видим как изборите не слагат край на разделението и че това ще продължи с години, както и че поляризацията в страната е донякъде стряскаща. Така че се надявам който и да спечели, да бъде с голяма разлика“, добави той.

Независимо дали настоящият президент Барак Обама ще запази поста си, или претендентът от Републиканската партия Мит Ромни ще заеме мястото му в Белия дом, победителят ще трябва да се справя с надвисналата в САЩ „фискална пропаст“, която в момента е сред най-сериозните притеснения на пазара.

Терминът описва ситуацията, при която в началото на следващата година едновременно и автоматично влиза в действие съкращаване на федералните разходи с цел намаляване на бюджетния дефицит и изтичат данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши.

„Влиянието на изборите в САЩ върху пазара вероятно ще дойде от страна на фискалната и монетарната политики“, пише в бележка на Brown Brothers Harriman. „От гледна точка на фискалната политика начинът на преодоляване на фискалната пропаст ще зависи от състава на новия Конгрес и отношенията му с бъдещия президент“, се добавя в нея.

Откакто Обама пое поста през януари 2009 г., Dow Jones е нараснал с близо 60%, Standard & Poor's 500 – с почти 70%, докато при Nasdaq Composite ръстът е над 95%.

Акциите на CVS понижават стойността си с 0,9% до 46,22 долара, въпреки че веригата аптеки надхвърли очакванията за тримесечна печалба и повиши прогнозата си годината заради нарасналите продажби.

Пазарната капитализация на NYSE Euronext намалява с 5,6% до 24,17 долара за акция, след като компанията отчете спад на тримесечните си приходи от 21% вследствие на по-ниската търговска активност в Лондон, Франкфурт и Ню Йорк и въпреки печалбата на акция, надхвърлила очакванията на анализаторите. 

*Актуално към 17,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още