IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в САЩ изчакват изхода от президентските избори

Данните за заетостта могат да помогнат за преизбирането на Обама, но неговата победа се счита за негативна за пазарите, коментират анализатори

22:25 | 02.11.12 г.
<p>
	Фондовата борса в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси се понижиха в петък, след като Wall Street предпочете да изчака изхода от президентските избори във вторник въпреки по-добрите от очакваното данни за заетостта в страната през октомври.

Пазарът стартира сесията в петък с умерен ръст след публикуването на доклада за заетостта, който разкри, че през октомври са били наети повече нови служители от очакваното – знак за едно все по-устойчиво възстановяване на американския трудов пазар. 

Този първоначален оптимизъм обаче бързо отшумя, след като несигурността около изхода от президентските избори отново попадна в инвестиционния фокус.

„Инвеститори споделят, че няма да правят нищо до следващата седмица“, казва Дан Грийнхаус, глобален стратег на BTIG. „Всичко което има значение в този момент е, че изборите са след няколко дни“, допълва той.

Dow Jones Industrial Average изгуби 1,05% до 13093 пункта, след като първоначално достигна нива от 13289 пункта.

Производителят на тежки строителни машини Caterpillar Inc. и Chevron Corp. приключиха сесията с най-сериозни загуби сред сините чипове.

S&P 500 се раздели с 0,94% до 1414 пункта като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха енергийните компании и компаниите за добив на суровини.

Nasdaq Composite изгуби 1,26% до 2982 пункта.

Последните данни за заетостта разкриват, че през октомври са били наети 171 хил. нови служители, което надхвърля очакванията на анализаторите. В същото време безработицата в страната е нараснала до 7,9% от 7,8% поради увеличения брой на американците, търсещи си работа.

Според анализаторите данните могат да помогнат за преизбирането на Барак Обама, чиято победа обаче се приема като негативна за пазарите, тъй като вероятно той по-трудно ще се пребори с разединения Конгрес, за да предотврати изпадането на американската икономика в така наречената фискална пропаст в началото на следващата година.

„Преодоляването на фискалната пропаст ще е по-трудно за Обама“, коментира Грийнхаус.

Все пак за седмицата щатските индекси останаха на зелена територия, с което неутрализираха част от загубите, акумулирани в края на октомври.

За изминалата седмица S&P 500 спечели 0,9%, Dow Jones - 0,6%, докато Nasdaq нарасна с 1,1%.

Златните и петролните фючърси поевтиняха в петък, докато доларът поскъпна спрямо всички основни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още