IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санди остави чудовищни разрушения по североизточното крайбрежие на САЩ

Жертвите на урагана вече са близо 100, около 4,5 млн. души остават без електричество, а в поразените райони има и сериозен недостиг на гориво

11:01 | 02.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хора и автомобили се тълпят по малкото работещи бензиностанции, за да се запасят с гориво. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора и автомобили се тълпят по малкото работещи бензиностанции, за да се запасят с гориво. Снимка: Ройтерс

Чудовищни са разрушенията по североизточното крайбрежие на САЩ, което преживя един от най-тежките урагани, пише Ройтерс.

Санди поне засега е определян като четвъртото най-опустошително бедствие, връхлитало някога страната, като се нарежда след урагана Катрина от 2005 г., терористичните атаки от 11 септември 2001 г. и ураганът Андрю от 1992 г.

Жертвите на Санди вече са почти 100, като около половината от тях са в Ню Йорк, най-вече от Стейтъм айлънд, който беше буквално пометен от висока вълна във вторник.

Секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано и Ричард Серино от Федералната агенция за управление на извънредните ситуации планират да посетят Стейтъм айлънд заради гневните обвинения на оцелелите, че американските власти са ги забравили.

Жителите на острова край Ню Йорк обвиняват кмета Майкъл Блумбърг, че вместо да се съсредоточи върху възстановителните работи, реши все пак да организира традиционния за града есенен маратон, който е най-големият в света и събира на едно място над 40 хил. лекоатлети.

Разрушенията по бреговете на Ню Джърси също са епични. Изцяло е разрушена крайбрежната алея на Атлантик сити.

Финансовите щети, които Санди нанесе, нарастват с всяка изминала минута. Специалисти оценяват застрахователните загуби на 20 млрд. долара, а икономическите – на над 50 млрд. долара.

Около 4,5 млн. души продължават да са без електричество. Хората се опасяват и от нарастване на престъпността и не се чувстват в безопасност през нощта заради недостига на полицейски патрули.

Освен това в поразените от стихията райони има сериозен недостиг на гориво. Пред малкото работещи бензиностанции се извиват дълги опашки от автомобили, а на места се стига и до сблъсъци между шофьорите, някои от които чакат по повече от 4 часа.

Според експерти от индустрията нормалните доставки на горива няма да могат да се възстановят поне седмица заради проблемите с електричеството, пише CNBC.

Заради липсата на ток не работят няколко ключови рафинерии, има сериозни проблеми и с дистрибуцията до крайния потребител, особено в по-тежко засегнатите от урагана райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
mkalyonski
преди 11 години
Инвестора , Стейтен Айлънд се пише ( Staten Island).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още