IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби отклонения и липса на обща посока на американските борси

Процесът на възстановяване след опустошенията, причинени от урагана Санди, ще създаде значително търсене, коментира анализатор

23:22 | 31.10.12 г.
Слаби отклонения и липса на обща посока на американските борси

Основните американски индекси не успяха да сформират обща посока в първата сесия след преминаването на урагана Санди през източните части на страната, довело до отмяна на търговията в понеделник и вторник, но и трите отчетоха сериозни загуби за октомври, съобщи CNBC. Това е и първото затваряне на борсите за 2 дни заради природно явление от 1888 г. насам.

Най-голямата посредническа компания в САЩ Knight Capital обаче не успя да се справи с последиците от урагана и в средата на сесията обяви, че генераторите ѝ не работят, като препоръча на клиентите си да използват други компании.

Dow Jones отстъпи с 0,08% до 13 096,46 пункта, като за месеца изтри близо 2,5%. Акциите на Home Depot, поскъпнали с 2,2% до 61,38 долара, и тези на Bank of America, повишили стойността си с 2,2% до 9,32 долара, водеха печелившите в индекса.

Пазарната капитализация на Walt Disney обаче намаля с 1,9% до 49,12 долара за акция, след като компанията се споразумя да закупи Lucasfilm от режисьора Джордж Лукас в сделка на стойност 4,05 млрд. долара.

Индексът Standard & Poor's 500 нарасна с 0,02% до 1 412,16 пункта, като компаниите от сектора за комунални услуги се представиха най-добре, докато технологичните и тези от здравеопазването отстъпиха в най-голяма степен.

Nasdaq Composite се понижи с 0,36% до 2 977,23 пункта, а акциите на Apple поевтиняха с 1,4% до 595,32 долара, като за кратко паднаха и под 200-дневната средна за първи път от близо година. Акциите са изгубили над 15% от стойността си от достигнатия в средата на септември връх за всички времена. .

Компанията Automatic Data Processing коригира броя на разкритите нови работни места в частния сектор на САЩ през септември, базирани върху нова методология на изчисление. Данните сочат, че частният сектор е осигурил 88 200 нови работни места през миналия месец, докато според изчислението по досегашния модел те бяха 162 000.

Очаква се утре компанията да обяви нова корекция според предварително заложения график, както и първите данни за октомври според новата методология.

Оценките за щетите, нанесени от Санди на американската икономика, варират между 10 млрд. и 100 млрд. долара. „Докато в моментен план е налице единствено опустошение след преминаването на бурята, процесът на възстановяване впоследствие ще създаде значително търсене за строителни материали и услуги“, заяви Робърт Грей, управляващ партньор в TerraCap Management.

„Това е най-малкото краткосрочен благоприятен цикъл, в който се създават нови работни места, продажбите нарастват, а работниците увеличават спестяванията си, използвайки ги отчасти за закупуването на жилища. Продажбите на дребно и едро, услугите и хотелите също ще се облагодетелстват“, добави той.

Акциите на Netflix поскъпнаха с 13,9% до 79,24 долара, след като инвеститорът Карл Айкан разкри, че притежава дял от 9,98% в компанията, а тези на General Motors прибавиха 9,5% към стойността си до 25,50 долара, след като автопроизводителят обяви по-добра от очакваната тримесечна печалба.

Пазарната капитализация на Facebook обаче намаля с 3,8% до 21,11 долара за акция, след като в понеделник изтече поредният период, в който нейни служители нямаха право да продават свои акции и на пазара вече са нови почти 234 млн. дяла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още