IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилно начало на борсите в САЩ след двудневен нежелан престой

Смятаме, че последиците от урагана Санди са до голяма степен краткосрочни и няма да променят инвестиционната перспектива, посочват от Wells Fargo Advisors

18:36 | 31.10.12 г.
<p>
	Кметът на Ню Йорк Майкъл Блуумбърг дава началото на днешната сесия след 2 дни на престой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блуумбърг дава началото на днешната сесия след 2 дни на престой. Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси заличиха повишенията, регистрирани в първите минути след подновяването на работата на борсите след двудневния нежелан престой, предизвикан от преминаването на урагана Санди по източното крайбрежие на САЩ, съобщи Bloomberg.

За първи път борсите останаха затворени в два последователни работни дни заради метеорологични проблеми от 1888 г. насам.

Dow Jones отстъпва с 0,06% до 13 099,96 пункта, макар че акциите на Microsoft поскъпват с 1,6% до 28,67 долара, след като главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър обяви, че са продадени 4 млн. актуализации за новата операционна система Windows 8.

Индексът Standard & Poor's 500 се понижава с 0,09% до 1 410,71 пункта, макар повечето от подсекторите му да са положителна територия начело с индустриалните компании и тези за комунални услуги, докато технологичният сектор и здравеопазването натежават върху представянето му.

Nasdaq Composite изтрива 0,4% до 2 975,09 пункта, като акциите на Apple, поевтиняващи с 1,4% до 595,73 долара, теглят индекса надолу. За пръв път от близо година акциите на компанията за кратко слязоха под 200-дневната средна, а от върха за всички времена, достигнат в средата на септември, са загубили  над 15% от стойността си.

„Ураганът Санди беше много опустошителен, но ние смятаме, че последиците са до голяма степен краткосрочни и няма да променят инвестиционната ни перспектива до края на годината и през 2013-та“, пише в бележка на Wells Fargo Advisors. „Последиците за финансовите пазари може да включват допълнителна волатилност, докато активността се завърне и бъдат регистрирани оценките за щетите“, се добавя в нея.

Оценките за щетите, нанесени от Санди върху икономиката на САЩ, варират между 10 млрд. и 100 млрд. долара. 50 души загинаха при преминаването на стихията през страната, а милиони жилища остават без електроенергия.

Компаниите от сектора „Направи си сам“ са сред най-облагодетелстваните, като акциите на  Home Depot повишават стойността си с 2,5% до 61,56 долара, а тези на Lowe's поскъпват с 2,8% до 32,25 долара.

Пазарната капитализация на производителя на генаратори Generac скочи с над 18% до 33,46 долара за акция, а тази на General Motors се разшири със 7,95% до 25,13 долара за акция, след като компанията обяви по-добра от очакваното тримесечна печалба и подчерта, че загубите от бизнеса ѝ в Европа трябва да бъдат преодолени до средата на десетилетието.

„Очертава се неспокойна сесия. Ще бъде интересно да се види какви ще бъдат изтъргуваните обеми, но очаквам значителна волатилност“, заяви Майкъл Йошиками, основател и главен изпълнителен директор на Destination Wealth Management.

Индексът на производствената активност в американския Среден Запад е регистрирал подобрение до 49,9 пункта през октомври от 49,7 през миналия месец, но остана под очакванията на анализаторите за ръст до 50,9 пункта.

Акциите на Facebook поевтиняват с 2,4% до 21,42 долара, след като в понеделник изтече поредният период, в който служители на социалната мрежа нямаха право да продават своите акции, а на пазара излизат още 234 млн. дяла.

Пазарната капитализация на Walt Disney намалява с 2,2% до 49,00 долара за акция, след като тя се споразумя за закупуването на Lucasfilm, собственост на режисьора Джордж Лукас, срещу 4,05 млрд. долара, макар компанията обеща нова серия от филма „междузвездни войни“ до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още