IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С Обама ще е по-добре за облигациите, с Ромни – за акциите

Победа на настоящия президент на изборите се разглежда като запазване на статуквото, а на кандидата на републиканците - като промяна на посоката

17:34 | 29.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преизбирането на американския президент Барак Обама би се отразило положително на държавните облигации, докато победа в насрочените за следващата седмица избори в САЩ на кандидата на Републиканската партия Мит Ромни ще бъде по-добро за акциите, сочи проучване сред професионални инвеститори, проведено от британската банка Barclays и цитирано от CNBC.

Проучването сред инвеститорите, които общо управляват активи за над 10 трлн. долара, се появява на бял свят в момент, когато кандидатите се подготвят усилено за последната седмица от кампанията си, а социологическите изследвания сочат много малка разлика.

Мултимилионерът и съосновател на Bain Capital Ромни се позиционира като благоприятен за бизнеса кандидат. Ако Обама спечели втори мандат начело на САЩ, инвеститорите смятат, че това ще подкрепи държавните облигации, но са разделени накъде ще поемат акциите, става ясно от проучването.

Мнозина предвиждат „слаба и кратка“ разпродажба на акциите, ако Обама спечели, и „значителен или по-слаб“ ръст на акциите, ако Ромни влезе в Белия дом.

„Победата на Обама изглежда се възприема като запазване на статуквото“, пише анализатор на Barclays. „Една победа на Ромни е по-вероятно да предполага промяна на посоката за клиентите чрез по-добрата перспектива за ръст“, добавя той.

Който и от двамата да спечели обаче, се изправя пред надвисващата „фискална пропаст“ в началото на 2013 г., тъй като автоматичното орязване на правителствените разходи и изтичането на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши влизат в сила.

Взаимното блокиране на действията на двете партии в Конгреса, което може да се отрази на способността на правителството да постигне споразумение за избягването на тази възможност, ще предизвика по-големи опасения сред инвеститорите след победа на Обама, изтъкват от Barclays.

Ако спечели Ромни, най-голямото притеснение ще бъде дали той ще призове американския Федерален резерв за затягане на монетарната политика.

Ромни вече изрази противопоставянето си на последния кръг на вливане на ликвидност от страна на Фед, както и на оставането на председателя на финансовата институция Бен Бернанке за трети мандат.

Смята се, че монетарното разхлабване е помогнало на американската икономика да излезе от двойната рецесия, макар че според критиците ѝ тя излага баланса на централната банка на риск.

Тези опасения за ефекта от евентуално управление на Ромни върху Фед вероятно обясняват защо инвеститорите очакват разпродажба на облигационния пазар след негова победа и подем, ако успехът е на страната на Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още