IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите резултати на Apple натовариха Wall Street

Въпреки това и трите основни индекса приключиха сесията на зелена територия

23:36 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабите резултати на Apple натовариха Wall Street

Слабите тримесечните данни на производителя на iPad Apple се отразиха негативно на фондовите пазари в САЩ в края на седмицата. Неочаквано силният икономически растеж на САЩ от две на сто през третото тримесечие обаче се погрижи за покачването на цените.

Индексът на сините чипове Dow Jones добавя 0,09% до 13 116,01 пункта, като акциите на Bank of America натежават в най-голяма степен върху представянето му, докато тези на IBM теглят индекса нагоре.

Standard & Poor's 500 поскъпва с 0,07% до 1 413,03 пункта, като сред подсекторите му финансовият търпи най-големи загуби, докато технологичният води печелившите. Nasdaq Composite се повишава с 0,09% до 2 988,66 пункта. Във Франкфурт Dax затвори с ръст от 0,4 на сто до 7231 пункта.

"Ние разполагаме с голям микс от данни, които не сигнализират ясна посока", каза пазарен стратег. От корпоративна гледна точка тримесечните данни все още са като цяло много смесени. В края на краищата обаче икономическият растеж на САЩ надвиши очакванията. Това е важно за психиката на инвеститорите, добави той.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 2% на годишна база, надхвърляйки както очакванията на анализаторите, така и темпото на ръст от предходното тримесечие от 1,3%, съобщиха от американското министерство на търговията.

Потребителското доверие пък се е повишило до 82,6 пункта през октомври от 78,3 пункта през предходния месец, достигайки най-високото си ниво от 5 години, сочат данни от изследване на Университета на Мичиган. Данните обаче показват влошаване спрямо първоначално обявените 83,1 пункта и останаха под очакваните 82,7 пункта.

„Много компании представиха данни под очакванията, особено по отношение на приходите и перспективите", казва Роджър Peeters, пазарен анализатор в Close Brothers Seydler. Особено в технологичния сектор се натрупаха негативни доклади. "Въпреки това част от разочарованието произтича от факта, че очакванията са изключително високи, особено към Apple".

Apple разочарова инвеститорите за второ поредно тримесечие. Американската компания не успя да оправдае високите очаквания на анализаторите с продажбите на очаквания блокбъстър IPAD и направи по-предпазливи очаквания за четвъртото тримесечие. За първи път от три месеца насам цената на акциите на Apple падна под границата от 600 долара.

Сред губещите е и производителят на гуми Goodyear Tire, който губи 10,4% от стойността си. Кризата в Европа доведе до масивна загуба за производителя.

Надолу потеглиха и акциите на Merck & Co, които загубиха 0,4 на сто от цената си. Американският фармацевтичен концерн представи по-лоши от очакванията данни за приходи.

Amazon докладва за масивна загуба през тримесечието, преди всичко заради високи инвестиции. Но в дългосрочен план се очаква печалбата отново да набъбне. Акциите на Amazon поскъпнаха с 4%.

На Nasdaq акциите на онлайн портала Expedia, който представи добри тримесечни резултати, е сред най-атрактивните стойности с увеличение от над 15%. В долния край на технологичният индекс са акциите на Verisign, които спаднаха с над 15 на сто. Операторът на интернет адреси иска да поднови своето важно за дейността си споразумение за регистрация с международната домейн организация за управление ICANN. Необходимия одит на американското министерство на търговията обаче се бави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още