IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските компании понижават прогнозите си за последното тримесечие

Всички имат по едно на ум за фискалната пропаст, през която може да се наложи да преминем, коментира анализатор

12:02 | 23.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Щатските компании понижават прогнозите си за последното тримесечие

Изявленията покрай тримесечните отчети на компаниите в САЩ започват да приличат на заглавията от времето на кризата, след като мениджърите орязват прогнозите си за печалба заради притесненията от по-високите данъци, рецесията в Европа и забавянето на китайската икономика, посочва Джон Мелой в свой коментар за CNBC.

От 20-те компании в индекса Standard & Poor`s 500, които до момента са представили предвиждания за четвъртото тримесечие от началото на отчетния сезон, 18 са понижили очакванията си, съобщават от Goldman Sachs. Това представлява негативно ниво от 90%, което мнозина инвеститори и анализатори изобщо не са виждали.

„Макар че прогнозите клонят към песимизма, това е особено неблагоприятен развой“, пише Дейвид Костин от Goldman Sachs в бележка до клиенти, изпратена през уикенда. Стратегът очаква този негативизъм да доведе до спад от 14% в нивото на Standard & Poor's 500 през настоящото тримесечие.

Вчера и Caterpillar публикува негативна прогноза за настоящото тримесечие, както и за 2013 г., като главният изпълнителен директор на компанията се позова на всички тези несигурни компоненти плюс ръста на запасите.

„Компаниите се възползват от възможността за сваляне на летвата“, заяви Майк Мърфи от Rosecliff Capital. „Всички имат по едно на ум за фискалната пропаст, така че могат да свият очакванията си заради възможността да се наложи да преминем през нея“, добави той.

Най-често засяганата тема на пресконференциите за тримесечните печалби е фискалната пропаст, очаквана в края на годината, когато изтичат данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, а влизат в сила задължителни съкращения на разходите. Мениджърите се опасяват, че това може да се случи независимо дали настоящият президент на страната Барак Обама ще бъде преизбран или ще бъде сменен от кандидата на Републиканската партия Мит Ромни.

Докато говореше за търсенето от страна на производителите на камиони, главният изпълнителен директор на Alcoa Клаус Клайнфелд заяви, че „съобщения като тези за фискалната пропаст, еврозоната, Китай ... всичко това влияе върху нагласите и предполагам, че ги кара да отлагат поръчки“.

На свой ред главният изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт посочи, че „не предвиждаме подобрение в Европа“. „Очакваме 2013 г. да прилича на 2012 г., а като голямата променлива се очертава фискалната пропаст и ние сме готови, ако се наложи да преминем през нея“, добави той.

Въпреки тези неблагоприятни прогнози Standard & Poor's 500 загуби по-малко от 1% през последните 5 дни и все още е на печалба от 13% от началото на годината, озадачавайки мнозина инвеститори.

„Политиката от 2009 г. насам води до отслабване на фундаментите“, заяви Брайън Кели от Shelter Harbor Capital. „Ако пазарът не тръгне нагоре при наличието на няколоко заседания на централната банка през седмицата, ще се окажем изложени на риска от пълен обрат в процеса“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Печатницата на ФЕД работи на максимални обороти и обещава да работи в близките няколко години нон стоп и пак борсите вървят към спад. Лошо много лошо скоро се задават революции в САЩ, ако латиносите и черните се надигнат ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още