IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниските цени на алуминия свиха приходите на Alcoa

Въпреки спада продажбите и печалбата на концерна са над очакванията на анализаторите

00:33 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-ниските цени на алуминия свиха приходите на  Alcoa

По-ниските цени на алуминия и слабото търсене са причината през третото тримесечие Alcoa да отчетe загуба.

Нетната загуба е от 143 млн. долара, или 13 цента на акция, заяви ръководеният от бившия шеф на Siemens Клаус Клайнфелд алуминиев гигант във вторник след приключването на борсовата сесия.

Година по-рано компанията отчете печалба от 172 млн. долара, или 16 цента на акция, припомня Ройтерс.

Без еднократните ефекти печалбата ще е 32 млн. долара, или 3 цента на акция. Заради по-ниските цени на алуминия приходите от продажба спадат от 6,42 млрд. долара до 5,83 млрд. долара.

Анализатори обаче очакваха приходи от 5,54 млрд. долара. За текущото четвърто тримесечие те очакват печалба от 8 цента на акция при приходи от 5,66 млрд. Долара.

Клайнфелф все пак заяви, че продължава да очаква удвояване на търсенето на алуминий  между 2010 и 2020 г.

Единични ефекти са допринесли за загуба от 175 млн. долара. Това включва екологични плащания, разходи за пожар и уреждането на спор с Aluminium Bahrain.

В момента Alcoa се стреми да намали разходите си. По-високите разходи за суровини и същевременния спад в цените накараха Alcoa още през април да намали производството на предшественика на алуминия - алуминиев оксид, до 390 000 тона годишно. По този начин  производството трябва да се адаптира към планираното 12%-ово намаление в топилния капацитет през първата половина на годината.

Дали Alcoa с тримесечния си доклад ще определи тенденцията за развитието на другите големи компании, е под въпрос. Компанията традиционно е първият американски конгломерат, който представя финансовите си данни, като по този начин е предвестник на отчетния сезон. Освен това спекулантите се възползват от резултатите на Alcoa, за да направят заключения за дейността на други дружества от сектора. Тази функция изглежда обаче избледнява, след като резултатите някои промишлени гиганти наскоро се развиха по съвсем различен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още