IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на безработицата в САЩ повиши настроенията на Wall Street

Пазарът си обяснява спада с намесата на Федералния резерв в навечерието на президентските избори, но нивото й все още не удовлетворява Фед, коментира анализатор

17:22 | 05.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Спадът на безработицата в САЩ повиши настроенията на Wall Street

Индексите на Wall Street започнаха днешната сесия с повишения след неочакваната новина за спада на безработицата в САЩ през септември до най-ниското й ниво от началото на 2009 г.

Половин час след началото на търговията Dow Jones се повишава с 0,46% до 13 638 пункта, S&P 500 добавя 0,52% до 1 469 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 0,46% до 3 164 пункта.

Данните на американското трудово министерство показаха, че през септември безработицата в Страната на неограничените възможности се е понижила до 7,8%, докато експерти очакваха леко повишение до 8,2 на сто.

Близо 900 хил. американци са започнали работа през миналия месец, като част от тях са заели освободените от новопенсиониралите се работни места, а други са започнали почасова работа, предаде Bloomberg.

Новоразкритите през месеца работни места са 113 хил., като от тях 10 хил. са в публичния сектор.

Подобряването на перспективите пред заетостта в САЩ се очаква да доведе до ръст на заплатите, а оттам на потребителските разходи, които съставляват около 70% от американския брутен вътрешен продукт (БВП). Това възроди очакванията, че американската икономика ще се предпази от глобалното забавяне на икономическия растеж.

„Докладът за пазара на труда показва, че икономиката върви в правилната посока, но е рано да се гърми шампанско в чест на Федералния резерв“, коментира Джон де Клу от U.S. Bank Wealth Management.

"Повечето от пазарните участници вероятно си обясняват спада на безработицата с намесата на Фед в контекста на предстоящите президентски избори, отколкото с някакви фундаментални промени в икономиката. Само че нивото на безработицата все още не удовлетворява Фед“, допълни той.

Сред печелившите позиции от началото на сесията са акциите на Bank of Americа, Citigroup, Caterpillar и други. Книжата на Zynga поевтиняха с 20 на сто, след като компанията намали очакванията си за годишната печалба.

*Актуално към 17 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
"Повечето от пазарните участници вероятно си обясняват спада на безработицата с намесата на Фед в контекста на предстоящите президентски избори, отколкото с някакви фундаментални промени в икономиката-цитат от по горе.Ако намалението на безработните беше истинско ,долара щеше да е над 1.60 поне. И Федя щеше да разтръби надлъж и шир за спиране на неограничените стимули ....Ех ,избори ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още