IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмняват се в проучване за токсичността на ГМ-царевица, продавана в ЕС

Преди седмици проучване на френски учени предизвика множество дебати за ГМО и опасностите от консумацията на подобни продукти

18:54 | 04.10.12 г.
Съмняват се в проучване за токсичността на ГМ-царевица, продавана в ЕС

В последните изследвания за токсичността на генномодифизираната царевица NK603, произведена от Monsanto, няма достатъчно научни доказателства. Мнението е на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).

Растението не се отглежда на територията на Европейския съюз, но преди няколко години има разрешение за продажбата му на пазара в общността.

Заключенията на учените не са адекватни, смятат от EFSA и канят автора – френският молекулярен биолог Жил-Ерик Сералини, да защити своя труд.

Проучването е било проведено с 200 лабораторни мишки, разделени на четири групи - хранени с царевица NK 603, която не е третирана с хербициди, хранени с ГМ-царевица, третирана с хербициди (Roundup), хранени с обикновена царевица, третирана с хербициди, и контролна група – хранена с конвенционална царевица, отглеждана без химикали.

Смъртността сред първите три групи рязко се повишава и в телата на лабораторните мишки се откриват множество ракови образувания, показват данните на учения.

Публикувайки данните, Сералини искаше да обърне внимание, че тестовете в агенциите траят около 90 дни и ако през това време не се покаже някакво заболяване, то растението получава одобрение за отглеждане.

В много случаи обаче ефектът става видим едва след години, коментира биологът.

Според EFSA обаче изследването не е адекватно и няма данни за връзка между царевицата и появилите се тумори. До края на октомври от агенцията ще се произнесат окончателно по случая, като вземат предвид и допълнителна информация, която евентуално ще бъде представена от Сералини.

Един от мотивите на EFSA срещу това изследване е, че лабораторните мишки, използвани при проучването, са генетично предразположени към образуване на тумори, а продължителността на живота им е само две години. Освен това научната общност не е била уведомена за това проучване, нито са били публикувани междинни резултати от проучванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още