IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бил Грос: САЩ ще получат горчив исторически урок, ако не намалят дефицитите си

Трябва да се вслушаме в авторитетните институции, които казват, че финансовият ни баланс „гори”, а "пожарната команда" е заспала, казва шефът на Pimco

21:59 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: САЩ ще получат горчив исторически урок, ако не намалят дефицитите си

Ако САЩ не обуздаят зависимостта си към дълговете и дефицитите, акциите и облигациите на практика няма да струват нищо, за разлика от златото и другите твърди активи, заявява ръководителят на Pimco Бил Грос.

В своя популярен месечен бюлетин главният изпълнителен директор на инвестиционната компания, управляваща най-големия облигационен портфейл в света, чертае мрачна финансова картина пред Америка.

Според него страната е загубила доверието на финансовите институции, включително Бюджетната служба към Конгреса (CBO - Congressional Budget Office), Международния валутен фонд и Банката за международни разплащания (BIS - Bank of International Settlements), всяка от които наскоро отправи критики към състоянието на международните финанси.

„Когато те говорят, ние трябва да слушаме, а през последната година всички те говорят в един глас”, категоричен е Грос. Това, което казват е, че САЩ не са по-особен случай от останалите задлъжнели икономики, посочва той.

Пристрастеността на САЩ към дълговете е много трудно да бъде излекувана, според въпросните уважавани финансови институции, тълкува мнението им Бил Грос.

Вашингтон трябва да запълни както бюджетния дефицит, така и „фискалната дупка”, която Грос описва като сумата, необходима за финансиране на социалните програми на правителството, които имат недостиг от десетки трилиони долари.

BIS, CBO и МВФ ни казват, че финансовият баланс на САЩ „гори” и че "пожарната команда" очевидно е заспала.
Текущият бюджетен дефицит е над 1,2 трлн. долара, общият държавен дълг е повече от 16 трлн., а фискалната дупка е 11% от БВП, който възлиза на 15,6 трлн.

Според Грос законодателите в САЩ трябва да спестяват по 1,6 трлн. годишно за да запълнят фискалния недостиг, като елиминирането на данъчните облекчения от времето на Буш-младши биха донесли само 200 млрд.

Ако не започнем да запълваме този недостиг, съотношението дълг/БВП ще продължи да расте, Федералният резерв ще печата пари, за да финансира дефицита, инфлацията ще се ускори и доларът ще спадне”, предупреждава Грос.

При такова развитие стойността на акциите и облигациите ще се стопи, като само златото и реалните активи ще запазят стойност, изтъква финансистът. Резултатът за амриканската икономика и инвеститорите ще бъде катастрофален , казва той.

„Ако фискалният дефицит не бъде съкратен през следващите няколко години, рейтинговите агенции, страните държателки на доларови резерви и инвеститорите в облигации може заедно да предизвикат горчива развръзка”, обяснява Грос.

”Това ще бъде урок за историята, който обаче инвеститорите ще искат да забравят. Последиците от него вероятно ще са непоправими”, завършва Бил Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още