IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите данни може да изплашат Wall Street през октомври

Програмата за вливане на ликвидност на Фед се очаква да осигури подкрепа за индексите в случай на корекция

09:03 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическите данни може да изплашат Wall Street през октомври

Според трейдъри октомври ще изплаши фондовите пазари още в началото на седмицата с новини за икономиката и заетостта, пише CNBC.

След едно учудващо добро трето тримесечие за Wall Street, общото мнение е, че пазарите ще се отдръпнат, особено след няколкото волатилни сесии и макроикономическите данни, които вероятно ще потвърдят тенденцията на „зомбиране“ на икономиката.

Индексите приключиха най-силното си тримесечие от 2010 г. За периода Dow Jones спечели 4,3%, а  S&P 500 се повиши с 5,8%.

Следващата седмица може да предостави на инвеститорите достатъчно поводи да изтеглят част от печалбите си, като се започне с очакваните слаби данни за производството на ISM

Индустриални данни от Китай и Европа, които ще бъдат публикувани през празничните дни и понеделник, вероятно ще се окажат поредното доказателство за забавянето на глобалната икономика.

Петъчните данни за безработицата в САЩ през септември едва ли ще изненадат инвеститорите приятно. През август новонаетите служители се оказаха едва 96 хил.

Президентските изборите в САЩ също ще попаднат във фокуса на пазарите през седмицата, тъй като първият дебат между кандидатите на демократите и републиканците ще се състои в сряда вечерта.

Готовността за намеса на централните банки, ако е необходимо, донякъде балансира негативните макроикономически новини. Програмата за вливане на ликвидност на Фед се очаква да осигури ниво на подкрепа за пазарите в случай на корекция.

Инвеститорите ще следят изказването на председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке в понеделник.

От своя страна Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе редовната си среща във вторник и въпреки че институцията не се очаква да промени основната си лихва, президентът на банката Марио Драги ще даде пресконференция по-късно същия ден.

„Вливането на ликвидност според мен ще облекчи негативния ефект от песимистичните икономически новини“, казва Марк Чандлър, главен валутен стратег на Brown Brothers Harriman.

Последната програма на Фед е отворена и е насочена към пазара на недвижими имоти в страната. По-рано през септември централната банка обяви, че ще изкупува ипотечни облигации за по 40 млрд. долара на месец.

Според Чандлър доларът ще поскъпне. „Апетитът за рискови активи ще се запази“, допълва той.

Въпреки че повечето новини са разочароващи, някои от тях правят изключение, включително данните за цените на жилищата и потреблението. Интересното е, че потребителското доверие в САЩ нараства, както стана ясно от публикуваните миналата седмица данни.

Wall Street изглежда има предпочитания към кандидата за президент на републиканците Мит Ромни, тъй като неговото виждане за данъците и фискалната политика се приема за по-благоприятно от пазарна гледна точка.

Евентуална победа на републиканците, макар и малко вероятна, се приема и като по-лесно решение на диспута около „фискалната пропаст“, в която страната може да пропадне в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още