IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones и S&P 500 прекъснаха негативнa серия

Wall Street пренебрегна неблагоприятните икономически данни за БВП и поръчките на стоки с дълготрайна употреба

23:35 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones и S&P 500 прекъснаха негативнa серия

Американските акции приключиха с повишения сесията в четвъртък, като Dow  и S&P прекъснаха 5-дневна негативна серия, след като Испания разкри плановете си за икономически реформи, и на фона на оптимизма, че Китай ще предприеме допълнителни икономически стимули, предава CNBC.

„Освен това е краят на тримесечието, така че го има и ефектът на завишените цени с отчетни цели”, посочва Тод Шьонбергер, управляващ директор в The BlackBay Group.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,5% до 13 486 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 нарасна с 1% до 1 447 пункта, а техологично ориентираният Nasdaq Composite скочи с 1,4% до 3 137 пункта.

Основните индекси са на път да запишат солиден ръст за тримесечието, като при Dow засега той е близо 5%, а при S&P и Nasdaq – над 6%.

”Вероятността китайците да осъществят мащабни икономически стимули повиши всичко. Изумен съм, че американските данни за БВП и поръчките на стоки с дълготрайна употреба не се отразиха на пазарния подем, тъй като бяха почти рецесионни”, коментира Aрт Кашен, директор Борсови операции в USB Financial Services.

Китайските акции се оттласнаха от няколкогодишни дъна заради очакванията за стимули в подкрепа на спадащите пазари. Освен това Китайската централна банка тази седмица осъществи най-голямото в историята си вливане на средства на паричните пазари.

Испания обяви, че бюджет 2013 ще се фокусира върху намаляване на разходите, а не върху повишаване на данъците, като правителството ще приеме 43 нови закона за икономически реформи през следващите 6 месеца.

Икономическите новини от деня показаха, че през второто тримесечие щатската икономика е отбелязала скромния растеж от 1,3% (при предишна оценка от 1,7%) - най-слабият от третото тримесечие на 2011 г.

Поръчките на стоки с дълготрайна употреба през август пък са регистрирали най-силното си понижение за последните 3,5 години, а жилищата в процес на продажба са намалели заради недостатъчно предлагане.

Единствените добри данни бяха за седмичните молби за помощи при безработица, които са спаднали до най-ниското си ниво от юли насам, но 4-седмичната плъзгаща се средна се повишава за пета поредна седмица.

Американският лек петрол поскъпна с 2,4% до 92,17 долара за барел, а петролът тип Брент отстъпи с 0,2% до ниво от 112,01 долара.

Цената на златото се повиши с 1,5% до 1 778 долара за трой унция, а на среброто - с 2,3% до 34,72 долара.

Еврото прибави 0,3% до ниво от 1,291 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се покачи с 0,03 процентни пункта до 1,65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още