IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Нивото на безработица в САЩ всъщност е 16%, а не 8,1%

Доста измерители не присъстват в официалната статистика на САЩ, твърди главният изпълнителен директор на Richmond Asset Management в Хонконг

20:36 | 17.09.12 г. 1
Експерт: Нивото на безработица в САЩ всъщност е 16%, а не 8,1%

Нивото на безработица в САЩ от 8,1% вероятно трябва да бъде удвоено, ако включите доста негови измерители, които не присъстват в официалните данни, заяви Греъм Биби, главен изпълнителен директор на Richmond Asset Management в Хонконг, цитиран от CNBC.

Състоянието на американския пазар на труда е в центъра на вниманието на местната общественост, тъй като през миналата седмица Федералният резерв на САЩ обяви, че до регистрирането на значително подобрение в тази област централната банка ще продължи да изкупува ипотечни и други активи в опит да съживи икономическия растеж.

Според Биби обаче проблемът е, че нивото на безработица в САЩ вероятно е по-високо, отколкото смята Фед, като вероятно е близо до 16%, тъй като в официалните данни не се отчитат част от индикаторите.

„Например ако сте безработен от 12 месеца, имайки предвид някои други критерии, и не сте регистриран на трудовата борса, не сте ходили на интервюта, не сте гледали обяви за работа и т. н., изпадате от официалната статистика за безработицата, защото на вас не се гледа като на активно търсещ работа. На практика обаче сте си безработен“, посочи Биби.

„След това има статистика и за началото като например колко дълго трябва да стоите без работа, преди да бъдете смятан за безработен, а ако получите работа на непълен работен ден, докато търсите работа на пълно работно време, също изпадате от статистиката. Така че статистическите данни са по-високи, отколкото изглеждат“, добави той.

Нивото на безработица в САЩ падна до 8,1% през август от 8,3% през предходния месец, запазвайки се над 8% от началото на 2009 г. дори с досегашните монетарни стимули на Фед и основен лихвен процент, близък до нулата.

Биби твърди, че нивото на безработица ще бъде ключът за посоката на финансовите пазари, тъй като до момента те се движеха възходящо заради надеждите, че монетарните стимули на централната банка ще подкрепят икономическия ръст и ще понижат безработицата. Тези надежди могат да се запазят и за няколко месеца, но при положение, че безработицата остане висока за по-продължителен период от този, звездното рали на фондовите пазари може да се изпари, подчерта той.

„Това, което обяви Фед, е толкова странно, че осигурява скрита подкрепа за пазарите най-малко за 2-3 месеца“, отбеляза Биби. „Ако нивото на безработица падне от 8,1% до 7,8-7,6%, ралито ще може да продължи. Но ако се задържи на 8,1% и минат няколко месеца – а имате нужда от няколко, за да получите данните – тогава хората отново ще започнат да се притесняват“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
unnamed_
преди 11 години
Както знаем коефициента на безработица е равен на броя на безработните разделен на броя на работната сила и умножен по 100. Т.е. според мен безработицата в САЩ е 22623081/142220099*100 = 15,91%. Цифрите съм ги видял от ***.usdebtclock.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още