IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси обръщат посоката към ръст*

Увеличават се очакванията за действия от страна на Фед, но Бернанке може да не успее да събере достатъчно гласове за това, коментира анализатор

18:35 | 11.09.12 г. 1
Американските индекси обръщат посоката към ръст*

Основните американски индекси регистрират умерени повишения в началото на днешната сесия, възстановявайки се от вчерашното отстъпление, а надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще обяви допълнителни мерки за стимулиране на ръста след заседанието си през тази седмица, нарастват, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 0,6% до 13 336,19 пункта, воден от акциите на Alcoa, които поскъпват с 3% до 9,32 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 прибавя 0,4% до 1 435,34 пункта, като повечето от подсекторите му са на положителна територия начело с телекомуникационните и енергийните компании. Nasdaq се повишава с 0,3% до 3 112,86 пункта.

Днес международната рейтингова агенция Moody's предупреди, че САЩ може да загубят максималния се кредитен рейтинг ААА, ако преговорите за бюджета през следващата година не доведат до обръщане на тенденцията при съотношението на дълга на страната към брутния ѝ вътрешен продукт.

От американското министерство на търговията съобщиха, че външнотърговският дефицит на страната е нараснал през юли до 42 млрд. долара, но спрямо коригираните в посока на понижение до 41,9 млрд долара данни за юни, оставайки и под очакванията на анализаторите за увеличение до 44,2 млрд. долара. Износът за Европа е намалял, а вносът от Китай е нараснал до ново рекордно високо ниво, допринасяйки за увеличението на дефицита.

Част от последните слаби макроикономически данни от САЩ повишиха очакванията, че Фед ще предприеме ново вливане на ликвидност в икономиката на САЩ, като докладът за заетостта от края на миналата седмица е с най-голяма тежест.

„Аз съм от малцинството, което смята, че Бернанке няма да успее да събере достатъчно гласове, макар че пазарът го очаква“, заяви Арт Кашен, директор на операциите на регулиран пазар в UBS Financial Services. „Така че няма да се изненадам да видя може би поредно удължаване на срока на действие на основния лихвен процент, а пазарът ще се разочарова от това“, добави той.

Акциите на Alpha Natural Resources повишават стойността си с 6,1% до 7,34 долара, след като цената на петрола отново тръгна нагоре, а тези на Facebook поскъпват с 1,7% до 19,13 долара, докато инвеститорите очакват една от редките публични изяви на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг на конференцията  TechCrunch.

Пазарната капитализация на Morgan Stanley нараства с 1,6% до 16,88 долара за акция, а тази на Citigroup се повишава с 2,4% до 32,59 долара за акция, след като двете финансови институции постигнаха споразумение за оценката на смесеното им дружество Morgan Stanley Smith Barney в рамките на сделка, при която Morgan Stanley ще изкупи целия дял от 49% на Citigroup до юни 2015 г.

Акциите на Zynga губят 1,1% от стойността си до 2,79 долара, след като компанията обяви, че генералният директор по маркетинга Джеф Карп е напуснал поста си.

Пазарната капитализация на Legg Mason се увеличава с 5,1% до 26,76 долара за акция, след като компанията обяви, че главният изпълнителен директор Марк Фетинг напуска от началото на следващия месец, а за временно изпълняващ длъжността ще бъде назначени Джоузеф Съливан, който трябва да спре отлива на клиенти.

*Актуално към 17,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още