IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони за една тиха новина

Тридневният конгрес на демократите в Шарлот струваше над 50 млн. долара

16:59 | 08.09.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Напред&quot; - новият слоган на Обама.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

"Напред" - новият слоган на Обама. Снимка: Ройтерс

До каква степен конгресът на демократите е повлиял на възприятието на избирателите, ще бъде измерено едва след няколко дни. На републиканците около Ромни обаче им е ясно, че в тази област те не са постигнали нищо въпреки също толкова разточителен партиен конгрес седмица по-рано в Тампа. Според анализи на агенцията за проучване на общественото мнение Gallup 47% от избирателите преди републиканския конгрес биха гласували за Ромни, а след него те вече са 45%.

"Дилемата на президента Обама винаги е била, че той е далеч по-успешен президент, отколкото признават противниците му, но успехите му не са толкова доловими от избирателите“, пише New York Times  във водещия си материал. Говорителите на конгреса, сред които толкова различни характери като телевизионната звезда Ева Лонгория и експрезидента Бил Клинтън, имат за цел да коригират това и да подчертаят успехите на Обама. С тази задача те се справиха, пише още New York Times. 

Въпреки това тези избори няма да са лесни за Обама. Почти целият мандат бе белязан от тежка икономическа криза, а спукването на жилищния балон ограби много хора и ги обрече на нисък стандарт. И така, в заключителната си реч по време на  конгреса президентът често не успяваше да излезе от отбранителната си позиция. „Републиканците искат гласовете ви, но не искат да разкрият плановете си за управление", предупреди той.

За избирателите обаче ще бъде трудно да преценят дали днес са по-добре или щяха да са по-зле, ако преди четири години бяха направили друг избор и имаха друг президент. Но точно отговорът на този въпрос ще е решителен за изхода на президентските избори.

Ето защо не е изненадващо, че на своя конгрес демократите се фокусираха върху това да дадат  на избирателите отговора на този въпрос. "Ние сме по-добре днес, отколкото когато Обама встъпи в длъжност, когато икономиката бе в състояние на свободно падане и всеки месец губехме по 750 000 работни места! Отговорът е "да", извика Бил Клинтън пред делегатите в ентусиазираната си 50-минутна реч. Мандатът на Клинтън остана в спомените на американците като най-дългия икономически бум в най-новата им история. 

Републиканците, поясни неколкократно бившият президент, не биха могли да помогнат на гражданите да преминат по-добре през кризата: "Ние вярваме, че всички сме в една лодка" е по-добра философия от „всеки да разчита само на себе си".

Колкото и големи да са постиженията на Барак Обама, американците все още си спомнят префърцунените лозунги в духа на "Yes, we can" от 2008 г. И контрастът между сегашната ситуация и емоционално заредената кампания за изборите преди четири години прави силно впечатление.

Кампанията на Обама стана по-трезва. Неговият нов лозунг е "напред". Трябва да се тръгне напред, да се излезе отвъд икономическата криза и извън простата битка на предизборната кампания. "За нашите проблеми има решение", заяви Обама в речта си, позовавайки се отново на принципа, с които преди четири години постигна успех – надежда. Само че този път изявленията му са малко по-тихи.

След края на спектакъла демократите показаха задоволството си от резултатите на техния конгрес. „На мен ми се стори, че в Тампа имаше по-малка интензивност и страст към кандидата", казва Патрик Гаспар, директор на Democratic National Committee, главната организация на Демократическата партия. "Виждам в дясното крило [на републиканците] отровна омраза към президента. Но не виждам никаква положителна визия, която да вдъхнови американците да се държат заедно по време на кризата".

Така смятат не само съпартийците. „Демократите имат най-добре организираната партия", твърди медийният портал Politico. „Те по-ясно показаха своето послание, отколкото републиканците. Но остава въпросът доколко това съобщение се разпространява сред избирателите. Със събития, като тези в Шарлот и в Тампа, двете големи американски партии минават през вече и без това отворени врати“, пише още порталът.

Най-точно кампанията е проследена от онези избиратели, които вече са решили на кое място в бюлетината ще сложат кръстчето си през ноември.

Далеч по-компактни и по-евтини събития, като традиционните телевизионни дуели между сега вече официално обявените кандидати, ще се отразят много по-силно на мнението на избирателите. От октомври те ще задават темпото и там много повече внимание ще се отдава на съдържанието, отколкото по време на партийните конференции.

Обама е достатъчно умен, за да се възползва от това. "Знам, че подобна кампания може да изглежда маловажна и дори глупава", каза той в речта си в четвъртък вечер. "Маловажното обаче е за отвличане на вниманието. Сериозните проблеми се принизяват с плоски  изказвания. А истината е погребана под лавина от пари и реклама".

По време на телевизионните дебати обаче кандидатите на двете партии ще бъдат поставени в светлината на прожекторите. Зрителите там, за разлика от партийните конференции, ще могат да чуят и другата страна. Ако дадено събитие може да предизвика обрат в общественото мнение, то това са именно телевизионните дебати, завършва анализа си Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 4
DJesus
преди 11 години
Само комплексарите и мнителните некадърници задават тъпия и неадекватен въпрос ; " Кой беше ти бе? " Нормална реакция на злоба и безсилие на човек , който не може да се аргументира словесно! Много агресия има в тебе братле, много! Не е ли по добре да си пиеш редовно лекарствата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Аз също нищо мое не съм трил? Какво му стана на тоя човек не знам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Какво съм трил бе аз да не съм *** бе? Явно си ме хранил и за това админите са ти трили коментарите, аз дори не съм видял какво си написал? Ето на кой колко е умственият багаж. А да си чувал за фразата по-умният отстъпва? За това не ми се занимава да споря с теб. Няма и да го направя. Мнението ми е, че речта на Мишел Обама беше хубава и вдъхновяваща и ми хареса. Иначе не съм нито за Обама, нито за Ромни и 2мата са един дол дренки. И какво си започнал да ме храниш бе ?!? Какво точно съм написал по твой адрес, че да ме храниш, от къде се взе пък ти ? Аз имам чувството, че хората по тия форуми излизат само и единствено за да хранят другите и да си избиват комплексите за малоценност в интернет. ЛОЛ. Кой беше ти бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
DJesus
преди 11 години
Точно така! Това което ти се е искало да видиш, това си и написала, което разбира се няма нищо общо с реалноста! И не си мисли, че триейки коментарите по повод твоето "прозрение" за Мишел Обама, ще оставиш различно впечатление във форума за написаното от теб. Самия факт, че изтриваш най безцеремонно отговорите на инфантилните ти коментари, вместо да отговориш с достойнство на полемиката, само показват , че си слабо интелигентен , мнителен и с комплекс за малоценност форумец! Всеки средно интелигентен човек на твое място, би отговорил с достойнство на написаното по повод коментара ти, но не и ти! Видно е, че речника ти силиците ти и възможностите ти са много слаби и неадекватни за да отговориш на написаното от мен. Затова, като не можеш да намериш начин да се справиш словесно, пристъпваш към заличаване на отговорите, така че другите, които те познават във форума да не разберат и открият интелектуалнат ти немощ! Да не би да си социалистка? Щото те цензурират неудобните за тях мнения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Човек вижда това, което иска да види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
DJesus
преди 11 години
Гледах отново в You Tube речта на Мишел Обама и отново нищо не ме грабна. С две думи; фалшив патос и много неестествоно поведение за човек, който иска да сподели лични и съкровенни за него неща. Явно тази реч е писана от много по интелигентен от Мишел Обама пиар, в което е и проблема, защото начина на изразяване и последователноста на емоциите в речта не бяха по силите на тази обикновена женица. Казано по друг начин, интелигентноста и емоционалноста в речта не беше еквивалент на интелигентноста на Мишел Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
DJesus
преди 11 години
Не разбирам какво е силното в речта на Мишел Обама? Една реч очевидно написана и редактирана от друг. Това е една реч буквално назубрена и репетирана многократно пред огледалото и нейните сътрудници , които , обзалагам се са я спирали десетки пъти за да акцентират в сълзливите моменти , които биха разчувствали американците. Тетралния начин по който разкрива лични съкровенни неща от живота си, театралното разперване на ръцете и ръкомахането за да подчертае драматизма в казаното от нея , не са нищо друго освен една заузбрена и многократно отрепетирвана реч, която по никакъв начин не може да докоснше сърцето на един средно интелигентен човек. В нито един момент от нейната реч , не успях да се разчувствам и да и повярвам.Беше неестетвена и валшиво искренна според мен. За да ти повярват е необходимо да си вътрешно убеден в това което казваш, да си искрен. Много театър и малко вътрешна убеденост в това, което каза. Това беше едно повторение и бледо копие на речта на съпругата на Ромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
billybones
преди 11 години
Да попитам...., кога ще мога да поствам във форума, при положение, че чета от години и преди месец реших да се регистрирам.....??? Не, че нещо, но все пак....цивилизован човек съм...играл съм тук и там......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Потърсете я в Youtube, който иска да я гледа. Напишете First Lady Michelle Obama's Remarks. Някой разбира се трие линковете които слагам, но това няма как да изтрие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Речта на Мишел беше много силна! Разбира се, това е Great Deception, но всеки президент на САЩ е Great Deception, така че не ни остава нищо друго освен да се наслаждаваме на шоуто. Мишел Обама със сигурност става за елитна холивудска актриса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още