IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Драги успокои и американските инвеститори

Dow приключи сесията на най-високото си ниво от декември 2007 г. насам

23:31 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като Европейската централна банка обяви стартирането на нов план за изкупуване на облигации оптимизмът на инвеститорите се изстреля рязко на горе.

Това се усети първо в Азия, където континенталният индекс FTSE CNBC Asia 100 нарасна с 2,3%. Японският Nikkei 225 се повиши с 2,2% (+0,4 за седмицата), корейският Kospi напредна с 2,6%, а хонконгският Hang Seng нарасна с 3,1% (+1,6% седмично).

Китайските акции отбелязаха най-добрия си ден от 8 месеца, а индексът CSI300 Index скочи с 3,7% (+3,9% за седмицата), след като държавни медии обявиха одобрения за нови ифраструктурни проекти, допълвайки сигналите, че Пекин увеличава разходите в подкрепа на растежа.

В Европа германският водещ индекс продължи започналия в четвъртък победен марш и се изкачи до нов връх. Досегашният рекорд за годината е от март и беше 7194 пункта. Тази граница днес Dax надмина с лекота и затвори на нива над тези от предишния ден с ръст от 0,66% до 7214 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones нарасна с 0,1% или 15 пункта до 13 306,64 пункта - най-високото му ниво от декември 2007 г. насам. По-широкият S&P 500 нарасна със 6 пункта до 1437,92, а индексът на технологичните компании Nasdaq е с скромен ръст от 0,6 пункта до 3136,42 пункта.

Макар да изглежда, че акциите днес почти не се движат, средно статистически имаше много бичи акции", каза пред MarketWatch Майкъл Гейд, главен инвестиционен стратег в Pension Partners LLC. "Страхът от повторението на 2008 г. вече се превръща в страх от глобален монетарен шок и ужас, и потенциалните инфлационни аспекти от него."

На дъното в индекса Dow са акциите на Kraft Foods, които спадат с 5,62% до 40,26 долара. Концернът за хранителни стоки иска да поглези своите бъдещи акционери на северноамериканския си бизнес с висок дивидент. Kraft Foods Group, която в началото на октомври ще бъде разделена от концерна, планира да раздаде на акционерите си малко повече от три четвърти от печалбата си под формата на дивидент, обяви дружеството-майка. Kraft Foods очаква през следващите години да расте в Северна Америка най-малко толкова бързо, колкото и целият пазар. С тази своя прогноза обаче компанията разочарова очакванията на анализаторите.

Вторият най-слаб резултат днес показват акциите на Intel, които отчитат спад с 3,75 на сто. Гигантът в производството на чипове понижи своята прогноза за продажби за текущото тримесечие. Ръководството обоснова това с отслабване на търсенето на компютри от страна на корпоративните клиенти и по-бавен растеж в развиващите се пазари.

Американският производител на чипове Audience ще усети по-силно новата стратегия за доставки на Apple. Калифорнийският концерн вече няма да разчита на неговата технология за новите устройства iPhone, заяви Audience. Досега чиповете на компанията се влагаха в устройствата за подобряване на качеството на разговорите.

Audience доставяше чипове на Apple от 2008 г. насам. Акциите на Audience се сринаха днес с повече от две трети. Книжата на Apple пък поскъпнаха с 0,63 на сто.

Акциите на Amazon.com поскъпнаха с 2,43 на сто до 257,67 долара, след като междувременно с курс от 259,42 долара в средата на сесията стигнаха и рекордната си стойност за всички времена. От търговеца на дребно снощи дойдоха положителни новини – компанията ще разшири дейността си във Великобритания и ще разкрие през идните две години около 2000 нови работни места. Освен това концернът представи нови таблети, с които планира да се намеси още по-успешно на бързо растящия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 07.09.12 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още