IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабите данни за пазара на труда парализираха Wall Street*

Акциите на Intel поевтиняват заради понижена финансова прогноза, на другия полюс са книжата на Amazon

17:43 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабите данни за пазара на труда парализираха Wall Street*

Търговията на Wall Street днес не в най-доброто си състояние. В първите минути на сесията индексът на сините чипове Dow Jones остава почти без промяна на 13 298 пункта. По-широкият S&P 500 е с 0,1% по-висок до 1434 пункта, а индексът на технологичните компании Nasdaq е с 0,2% по-висок до 3129 пункта.

Настроението на инвеститорите бе помрачено от данните за американския пазар на труда. Растежът на заетостта в САЩ през август рязко се е забавил, което може да подтикне Федералния резерв към агресивни стимулиращи мерки в подкрепа на линеещата икономика. През миналия месец работните места извън селскостопанският сектор са се увеличили с 96 хил. – доста под очакваните 125 хил. и много по-малко от създадените през юли 141 хил. места. Същевременно безработицата в страната се е понижила до 8,1% от 8,3% през юли

"Налице е неочаквано слаб растеж на работните места в САЩ", каза анализаторът на Helaba Виола Жулиен. Така че Федералният резерв на САЩ може би трябва да продължава да описва пазара на труда като твърде бавен. "Тъй като Фед по време на последното заседание ясно заяви, че при липса на значително подобрение в данните ще има необходимост за допълнителни монетарни мерки за облекчаване, се очаква спекулациите за нова операция „Туист“ да се засилят“. 

По време на срещата на централните банки в Джаксън Хоул, Уайоминг миналата седмица, председателят Бен Бернанке окачестви стагнацията на трудовия пазар като „сериозно безпокойство“ за Фед.

Сред отделните компоненти се откроява Intel, като акциите на компанията се обезценяват с четири процента. Гигантът в производството на чипове понижи своята прогноза за продажби за текущото тримесечие. Ръководството обоснова това с отслабване на търсенето на компютри от страна на корпоративните клиенти и по-бавен растеж в развиващите се пазари.

За разлика от тях, акциите на Amazon убеждават инвеститорите и се покачват с 1,7%. Компанията за онлайн търговия представи своя таблет Kindle Fire HD. 7-инчовият таблет трябва да бъде конкурент на таблетите на лидера Apple.

*Актуално към 17,15

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 17.08.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още