IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Фед вреди, а не помага на икономиката

Прекалено ниският основен лихвен процент не осигурява достатъчно висок марж, оправдаващ инвестициите на финансовите компании, твърди инвеститорът

23:30 | 05.09.12 г. 2
<p>
	Бил Грос. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бил Грос. Снимка: Архив Ройтерс

Главният съизпълнителен директор на Pimco Бил Грос подозира, че настоящият близък до нулата основен лихвен процент на американския Федерален резерв повече вреди на икономиката, отколкото ѝ помага, съобщи CNBC.

В последната си инвестиционна прогноза Грос посочва, че маржът, който банките и инвеститорите могат да реализират, се е свил дотолкова, че удря по инвестициите, усилвайки процеса на деливъридж, протичащ в американската икономика.

„Една кредитна институция нама лесно да отпусне средства на охранен прекомерно задлъжнял заемополучател, това е повече от ясно, но тя няма и да удължи чека, когато доходността, маржът и възвращаемостта по инвестицията е толкова ниска, че не може да компенсира режийните разходи на един традиционен бизнес модел“, твърди той.

Инвеститорът даде като пример за финансова институция, страдаща от ниската възвращаемост, Bank of America, която през тази година спря поддръжката на над 1 500 банкомата.

Той предполага, че отказът от инвестиции вкара вече забавящата се световна икономика в рецесия. „Когато кредитът е калкулиран така, че маржът вече не осигурява печалба при обичайното съотношение на ливъридж към риск, тогава системата ще блокира, ще се наклони и може би дори ще се преобърне“, подчерта Грос. „За настоящия провал може би трябва да обвиним Фед и останалите централни банки“, добави той.

През миналата седмица Грос заяви, че монетарната политика на Фед е изчерпала възможностите си, но че председателят на финансовата институция Бен Бернанке все пак ще обяви трети кръг на вливане на ликвидност в опит да стимулира ръста.

Също през миналата седмица Бернанке даде знак, че централната банка е готова да предприеме допълнителни действия в подкрепа на икономиката и инвеститорите изчакват да видят дали Европейската централна банка ще обяви нов кръг на изкупуване на държавни облигации на заседанието си утре.

В инвестиционната си прогноза Грос пише, че понижаването на лихвените проценти по традиция стимулира ръста, но този път не дава резултат, тъй като регулаторните промени и предпазливостта на домакинствата „доведоха до провала на този модел“.

Той повтаря мнението си, че пазарната възвращаемост вероятно ще бъде разочароваща през оставащата част от годината и че инвеститорите трябва да останат предпазливи.

„В новата нормална икономика, където кредитните институции танцуват виенски валс вместо линди, как да местим крака ние? Предполагам, внимателно, и с признанието, че традиционната възвращаемост просто е останала в историята“, отбелязва инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Нетрадиционната възвращаемост сега е на мода и тя включва основно загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Прекалено ниският основен лихвен процент не осигурява достатъчно висок марж, оправдаващ инвестициите на финансовите компании"-------------Еееех, Бил, ами нали точно това е идеята - по-големия марж и по-големите инвестиции да са в компаниите от РЕАЛНИЯ, а не от финансовия сектор! Стига сте правили пари от въздуха."регулаторните промени и предпазливостта на домакинствата доведоха до провала на този модел"-------------Ами този модел беше "дай сега да вземаме заеми, пък после ще му мислим". Е, после-то дойде."традиционната възвращаемост просто е останала в историята"-------------Точно така! Традиционната възвращаемост беше възможна във време когато икономиката се разширяваше (към нови пазари и към по-високи нива на задлъжнялост). Да, ама Земята все пак е една (и не е разтеглива), а задлъжняването си има граници. Така че, не си мечтай повече за "традиционната възвращаемост", тя наистина е в историята. Да, знам, тежко е да се свикне с тази мисъл, но тя е вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още