IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 прави най-големия си месечен скок от пет месеца насам*

Повечето хора искат да видят гъвкавост и разбиране на общите нужди от страна на Фед, смята анализатор

18:31 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсовите участници проследиха с трепет изказването на Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борсовите участници проследиха с трепет изказването на Бернанке. Снимка: Ройтерс

Въпреки че така дългоочакваното изказване на председателя на Фед Бен Бернанке не донесе особени новини, то оказа силно влияние на американските борси в последната им сесия за август.

На нюйоркската фондова борса водещият индекс S&P 500 нарасна с 0,6% до 1,408.37 пункта. По-широкообхватният индекс Dow Jones Industrial Average добави 100,50 пункта или 0,8% и достигна 13 101 пункта, предаде Bloomberg.

Изследване на Bespoke Investment Group показва, че S&P 500 е на път да отбележи увеличение за трети пореден месец, но и има вероятност покачването да продължи и  през септември. От началото на 2012 г. индексът бележи повишение от 12%.

В началото на сесията търговията с компаниите от S&P 500 е спаднала с 26% от средните си стойности за последните 30 дни.

„Повечето хора искат да видят гъвкавост и разбиране на общите нужди от страна на Фед. Докато Бернанке не обяви прекратяване на стимулите, пазарът ще е доволен“, каза Джон Кери от Pioneer Investments в Бостън.

Много от банкерите на Фед също смятат, че допълнителен стимул ще бъде нужен скоро, ако икономиката не покаже признак на подем. Президентът на Bank of St. Louis към Фед обаче заяви, че трябва да се изчакат повече данни, преди да бъде взето „голямото решение“ за подпомагане на икономиката.

Някои от най-големите компании отбелязаха скок в цените на акциите си днес. Световният лидер в производството на чипове Intel показа ръст с 2,3% до 24,83 долара.

U.S. Airways спечели 3,3% до 10,81 долара. А Facebook отбеляза спад с 3% до 18,51 долара, след като се появиха спекулации, че бизнесът инвестира по-малко за реклама в популярната социална мрежа.

Рязкото покачване през август смути мечките, които предвиждаха подобен на миналогодишния спад за S&P 500. За същия месец миналата година индексът потъна със 5,7%, а през септември записа нов спад с 7,2%, показват събраните от Bloomberg данни.

“Очакваме приходите да са прилични за август и да продължат да се покачват. Ако погледнете внимателно данните, ще видите, че оценките бяха максимални. А в такъв случай не са нужни много добри новини, за да задвижат пазара нагоре“, каза Даниел МакКормак, стратег към базирания в Лондон Macquarie Securities Ltd.

* Информацията е актуална към 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още