IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street започва сесията с плах оптимизъм *

Индексът Dow Jones отчита бавен ръст заради на лошите икономически данни от Европа и Азия

19:11 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсовите участници се надяват на интервенция на Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борсовите участници се надяват на интервенция на Фед. Снимка: Ройтерс

След като американските пазари изглеждаха апатични в началото на сесията, към обяд индексите се завърнаха към растежа. Индексът Dow Jones обаче е само с 0,1% по-висок до 13 139 пункта. По-широкообхватният индекс S&P 500 нараства с 0,2 на сто до 1412 пункта. Nasdaq Composite Index също расте с 0,2 на сто до 3028 пункта, предаде Ройтерс.

Анализаторите говорят за изчаквателен подход преди дългоочакваната реч на председателя на Фед Бен Бернанке в края на седмицата. Много борсови участници се надяват на нова програма за стимулиране на американската икономика на Федералния резерв (QE3). В понеделник Wall Street затвори с най-ниските обеми на търговия за годината.

Участниците на пазарите не са единни в очакванията си за речта на Бернанке, заяви Тим Спайс от EisnerAmper. Освен това изглежда, че в самия Фед има различни схващания за това как да продължи политиката, „Докато  не узнаем нещо, просто ще чакаме", казва Спайс. През последните три месеца курсовете са се повишили с почти осем процента. Някои анализатори смятат, че заради това всеки пакет от стимули вече ще е полезен. Ако няма нови инструменти на Фед може да се стигне до загуби. В петък Бернанке ще говори по време на традиционната централната среща на банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Днес имаше и редица лоши новини за икономиката: През август доверието на потребителите в САЩ се е влошило значително. Потребителското доверие се влошава от коригирани 65,4 (първоначално 65,9 пункта) през предходния месец до 60,6 пункта, както обяви частната организация Conference Board във Вашингтон. Това е най-ниското ниво от октомври 2011 г. насам. Пазарните очаквания бяха ясно пропуснати. Банкери очакваха важният икономически индекс да се повиши леко до 66,0 пункта.

По отношение на отделните стойности във фокуса са акциите на GileadSciences, Lexmark и Apple. Акциите на фармацевтичната компания Gilead нараснаха с 1,4%, след като американското фармацевтично ведомство FDA даде преди ден одобрението за лекарство срещу Спин. Акциите на Lexmark, от друга страна, скочиха с повече от 17%. От компанията обявиха, че ще се съсредоточат върху по-печелившия бизнес със софтуер и изображения и вече няма да произвеждат мастилено-струйни принтери. И Apple отново привлича вниманието заради спора със Samsung: производителят на iPhone, iPad и Mac компютри иска да приложи забрана на продажбите на осем смартфона на южнокорейците в Съединените щати. Акциите на Apple падат с 0,3%.

* Актуално към 18,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още