IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивен финал на седмицата за Wall Street

Пазарните участници очакват Фед и ЕЦБ да предприемат допълнителни действия за стимулиране на икономическия растеж

23:22 | 24.08.12 г.
Позитивен финал на седмицата за Wall Street

С повишения на индексите приключи последната за тази седмица сесия на Wall Street.

Dow Jones регистрира ръст от 0,77% до 13 158 пункта, S&P 500 добави 0,65% до 1 411 пункта, а Nasdaq се повиши с 0,54% до 3 070 пункта.

Засилиха се очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме нови икономически стимули, след като стана ясно, че председателят на Фед Бен Бернанке е признал в писмо до политик, че “има място за още действия в подкрепа на възстановяването”.

Повечето от членовете на Федералния комитет по открит пазар, органът на Фед, който взима решенията за монетарната политика на американската централна банка, подкрепят идеята за допълнителни стимули за насърчаване на растежа.

Бен Бернанке ще получи възможност да изясни бъдещата политика на Фед в краткосрочен план на 31 август. Той ще произнесе реч в Jackson Hole, където през 2010 г. обяви втория кръг от вливане на ликвидност в икономиката.

Акциите бяха подкрепени и от спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще определи целеви нива на доходност, при които да изкупува държавни облигации, за да помогне на затруднените държави от еврозоната да намалят задлъжнялостта си.

Окончателно решение по въпроса може да се очаква по време на срещата на ЕЦБ, която ще се състои на 6 септември.

“Това е една от възможностите, която винаги се е обсъждала в работните групи и вероятно ще бъде приета от управителния съвет”, коментира през Ройтерс запознат източник, пожелал анонимност.

Не е изяснено обаче дали целевите нива ще се определят спрямо реалната доходност на книжата или спрямо спредовете между лихвите по тях и по германските облигации.

По-рано обаче се появиха слухове, че председателят на ЕЦБ Марио Драги ще изчака решението на германския конституционен съд за постоянния спасителен фонд на еврозоната, преди ЕЦБ да се намеси на дълговите пазари.

Инвеститорите очакват Драги да обяви подробности по програмата за изкупуване на облигации на 6 септември, но германският съд се планира да се произнесе на 12 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още