IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед обмисля нова ликвидна операция

Протоколът от заседанието е красноречив – повечето членовете намират ново облекчаване на паричната политика за необходимо

22:33 | 22.08.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Замисленият председател на Фед Бен Бернанке преди заседанието на комисията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Замисленият председател на Фед Бен Бернанке преди заседанието на комисията. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ вероятно много скоро ще помогне на куцащата американска икономика с още една финансова инжекция. Това поне става ясно от протокола за последното заседание на Комитета по парична политика, публикуван в сряда.

От документа, който се публикува три седмици след заседанието, става ясно, че повечето членове на комитета смятат за необходимо това да се случи „сравнително скоро“, ако икономическата ситуация не се подобри рязко. Така евентуална бъдеща ликвидна операция в подкрепа на икономиката не е изключена до края на идния месец, пише Ройтерс.

Както става още ясно от протокола, Фед обмисля и трето издание на програмата "Quantitativ Easing" (QE3), тоест поредно разхлабване на паричната политика чрез закупуване на облигации.

Финансистите говорят за редица опасности, на които е изложена и без това мудната икономика – като например европейската дългова криза. Затова и много от членовете на комисията се изказват затова, да бъде продължена политиката на нулева лихва след предварително посочената дата - края на 2014 г. 

Икономисти разглеждат протокола като сигурен знак, че скоро Фед ще стартира нова програма за покупка на облигации и така ще напомпа милиарди в икономиката. „Подобна програма може да предстои в непосредствено бъдеще“, казва Джой Манимбо от  Western Union Business Solutions.

Редица експерти обаче са и леко скептични, защото след заседанието на Фед станахме свидетели и на неочаквано добри данни за икономиката. Все пак мнозинството експерти са на мнение, че данните няма да спрат централната банка от разхлабване на паричната политика. На подобно мнение са очевидно и капиталовите пазари, които ограничиха загубите след публикуването на документа.

Следващото заседание на комисията ще се състои на 12-и и 13-и септември. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 11 години
докато петрола се търгува само в долари, ФЕД може да си печата колкото пари му потрябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Въпрос:- Помагало ли е някога печатането на пари да се решат кризите?- Не. Но това не ги спира да продължават да пробват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 11 години
И така до пълната победа на комунизма.Аз отдавна ви разправям че икономиката и финансите не са наука а тарикатлъци шмекерлъци и крадене.За съжаление Маркс е описал сценария.Колкото и да не ми се иска комунизма приближава с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
Да живее монетарния морфин - всеки ден нови печатания, всеки ден нови успехи на Уолстрийт....всеки ден нови дози за наркомана.Защо ли си мисля че тези вече наистина не знаят какво да правят и смятат, че единствено с печатането на пари ще повдигнат умрялата американска икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
neduded
преди 11 години
Веднъж не проработи, втори път не проработи, третия път със сигурност ще проработи!? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Pivoley
преди 11 години
Ако икономиката се правеше с печатане на пари, ехеееее...Май е време за последната част от трагедията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още