IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има риск паричната политика на САЩ да бъде използвана прекалено агресивно

Някои икономически проблеми могат да бъдат разрешени само чрез фискални реформи, смята шефът на клона на Фед в Атланта Денис Локхарт

22:49 | 21.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на клона на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на клона на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт. Снимка: Ройтерс

Американското икономическо възстановяване е разочароващо, но монетарната политика може да не е в състояние да реши много от настоящите предизвикателства, заяви президентът на клона на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт, цитиран от Ройтерс.

Той каза пред журналисти, че още не е решил дали допълнително вливане на ликвидност е оправдано. ”Не съм приключил с внимателния процес на претегляне между ползите и недостатъците от такава стъпка.”

Щатската икономика нарасна с едва 1,5% през второто тримесечие, докато безработицата се повиши през юли до 8,3%.

Локхарт каза, че подобрението на пазара на труда се е забавило, макар че стагниращият дълго време жилищен сектор е показал признаци на съживяване.

„Има риск паричната политика да бъде използвана прекалено агресивно и без ефект, за справяне с икономически проблеми, които могат да бъдат разрешени само чрез фискални реформи, които изискват тежки решения относно разпределението на обществените ресурси”, е казал банкерът от Фед.

”Монетарната политика може да упражни мощно позитивно влияние върху икономиката, но както посочи председателят на Федерлания резерв Бен Бернанке, тя не е панацея.”

В края на следващата седмица централната банка на САЩ се събира в Джаксън Хоул, Уайоминг, за годишната си конференция по въпросите на паричната политика.

Мнозина анализатори смятат, че Бернанке ще обяви по време на проявата трети кръг от програмата за вливане на ликвидност (QE3) чрез изкупуване на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Монетарната политика може да упражни мощно позитивно влияние върху икономиката, но... тя не е панацея.----------------Така си е - монетарната политика е морков, но понякога това не е достатъчно, а си трябва и тояга. В случая ще трябва дебела тояга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още