IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми със събирането на дългове от кредитни карти в САЩ

90% от делата имат сериозни пропуски и не могат да докажат, че лицата, срещу които са заведени, наистина дължат пари

09:30 | 15.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Същите проблеми, които съпътстваха събирането на ипотечни кредити след началото на финансовата криза в САЩ, сега се наблюдават при опитите на компаниите за кредитни карти да събират просрочени задължения, пише New York Times. 

Опитвайки се да се справят с огромното количество лоши кредити, компании като American Express, Citigroup и Discover Financial Services водят съдебни дела. Много подобни дела обаче са базирани на неверни или непълни документи или ненадеждни свидетелски показания, коментират съдии.

Юристите изтъкват, че банките завеждат дело след дело без да обръщат внимание на акуратността.

Проблемите илюстрират порочната практика на „изготвяне на документи на конвейер“, при която банките предоставят идентични документи за различни клиенти без да проверяват коректността им.

„Бих казал, че приблизително 90% от делата за събиране на дългове по кредитни карти имат сериозни пропуски и не могат да докажат, че лицата, срещу които са заведени, наистина дължи пари“, казва Ноа Диър, съдия от Brooklyn. Той допълва, че му се е случвало да разглежда до 100 подобни случая на ден.

Миналата година American Express завежда дело срещу Фелисия Танкрето с мотива, че жената е престанала да прави вноски по кредитната си карта и дължи над 16 хил. долара.

Въпреки че Танкрето наистина е изостанала с плащанията си, тя оспорва, че дължи цялата сума, поискана от банката. През април съдия Диър решава делото в нейна полза поради липса на доказателства.

Служител на American Express, който свидетелства по делото, представя „стандартно показание“ за начина, по който компанията управлява кредита на своя клиент. Същият свидетел се оказва, че е дал абсолютно същото показание и в друг случай, което според съдията означава, че American Express е завела делото „автоматично“.

Интервюта с редица съдии, регулатори и адвокати разкриват, че подобни пропуски при делата, заведени заради неизплатени суми по кредитни карти, са все по-чести. В определени случаи банките се опитват да съберат суми от клиенти, които вече са платили дълговете си. В други, размерът на дълговете е увеличаван чрез нерагламентирани такси и лихви.

Броят на делата е огромен. Някои потребители отричат въобще да имат дългове, но по-често просто оспорват размера на сумата.

Проблемът според съдиите е, че кредитните компании не винаги следват регламентираните съдебни процедури, дори когато имат правото да потърсят неизплатена сума.

Лошите кредити по кредитни карти в САЩ възлизат на 18,7 млрд. долара или около 3% от общата сума разсрочени задължения в сектора, разкриват данни на Equifax и Moody’s Analytics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още