IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макроикономическите данни подкрепиха американските индекси*

Продажбите на дребно в САЩ регистрираха първи ръст от 4 месеца, а данните за брутния вътрешен продукт на Германия и Франция се оказаха по-добри от очакваните

18:29 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Макроикономическите данни подкрепиха американските индекси*

Основните американски индекси регистрират минимални повишения в началото на днешната сесия, след като инвеститорите приветстваха по-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ, а резултатите за германския и френския брутен вътрешен продукт надхвърлиха предварителните прогнози, съобщи CNBC.

Dow Jones нараства с 0,2% до 13 189,94 пункта, воден от акциите на Home Depot, повишаващи стойността си с 3,35% до 54,59 долара, след като печалбата на компанията за второто тримесечие изненада приятно анализаторите, а веригата магазини повиши прогнозата си за годината.

Индексът Standard & Poor's 500 прибавя 0,15% до 1 406,18 пункта, като повечето от подиндексите му са на положителна територия начело с тези на финансовите компании и на производителите на луксозни стоки, докато телекомуникационните отстъпват позиции. Nasdaq Composite печели 0,1% до 3 025,95 пункта.

Продажбите на дребно през юли са нараснали с 0,8% на месечна база, като това е първият им ръст за последните 4 месеца, сочат данни на американското министерство на търговията. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха продажбите да се увеличат с 0,3%.

Изходящата производствена инфлация се е ускорила до 0,3% през юли на месечна база, като това е и най-бързото ѝ темпо от 5 месеца, се посочва в съобщение на министерството на труда на САЩ. Резултатът съвпадна с предварителните очаквания на експертите.

Ръстът е следствие главно от повишаването на производствените цени на потребителските стоки, като лекотоварните автомобили са поскъпнали с 1,6%, а фармацевтичните продукти – с 0,9%. Цените на енергоносителите обаче са се понижили с 0,4%.

Бизнес запасите през юни са се увеличили минимално с 0,1% до 1,58 трилиона долара, показвата данните на американското министерство на търговията.

Акциите на Groupon се сриват с 23,7% до 5,76 долара, след като тримесечните продажби на уебсайта за групово пазаруване останаха под очакванията на анализаторите, а компанията публикува и предпазлива прогноза заради слабата икономическа обстановка в Европа и валутните колебания.

Пазарната капитализация на Michael Kors се повишава с 13,4% до 48,01 долара, след като компанията обяви по-висока от очакваното тримесечна печалба и увеличи прогнозата си за годината.

Акциите на веригата универсални магазини Saks прибавят 5,5% към стойността си до 11,45 долара, след като компанията съобщи за по-малка от очакваното тримесечна загуба и запази прогнозата си за приходите за втората половина на финансовата година.

*Актуално към 17,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още