IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи щатски банки е трябвало да подготвят планове за предотвратяване на крах

Регулаторните органи са наредили изготвянето им преди 2 години в добавка към "завещанията" в случай на фалит

11:34 | 10.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Големи щатски банки е трябвало да подготвят планове за предотвратяване на крах

Bank of America и Citigroup в известен смисъл вече са извършили част от действията, изисквани в плановете за възстановяване. И двете кредитни институции разпродадоха активи, несвързани с основната им дейност, за да рационализират разширяващ се бизнес, след като получиха на няколко пъти спасителна помощ по време на финансовата криза.

През юни 2011 от Bank of America заявиха пред представители на Фед, че може да продадат филиали в някои части на САЩ, ако се наложи спешно да наберат капитал, заяви през януари източник, запознат с разговорите. Но само защото банката е предложила продажба на филиали не означава, че това е бил желан ход или твърде вероятен, добави източникът.

През последната година Bank of America показа напредък в набирането на капитал без подобни действия. Съотношението на нейния капитал от първи ред спрямо рисково претеглените ѝ активи нарасна до 11,24% към 30 юни от 8,23% година по-рано. Показателят бе основен в оценката на регулаторите за капиталовата адекватност на банките.

Отговорните за риска банкови служители – в случая със Citigroup нейният главен изпълнителен директор Викрам Пандит – са получили през май 2010 г. писма, които съдържат инструкции какво трябва да бъде включено в плановете за възстановяване.

Изискванията са резултат от заседание, проведено през януари 2010 г. от регулаторните органи, с главна тема кризисният мениджмънт.

Писмата, изпратени до 5-те банки, са почти еднакви. Всеки план е трябвало да разглежда сериозно финансово напрежение във фирмата, както и „обща финансова нестабилност“. В тях е трябвало да бъдат направени „уместни оценки за стойностите на активите и позициите извън баланса“, сочат документите.

Плановете за възстановяване са били споменавани досега, но само мимоходом. В изявление пред американския Конгрес през юли 2010 г. управителят на Фед Денийл Таруло заяви, че „големите американски банки, действащи в международен мащаб“, разработват планове за възстановяване. Инициативата е произлязла от разработка на Борда за финансова стабилност – орган, който координира действията на международните финансови регулатори, посочи той.

В представяне през март тази година от JPMorgan Chase обявиха, че прилагат план за възстановяване, като добавиха, че нареждането за него е дошло от регулаторните органи. Представянето тогава бе закрито за медийно отразяване, но вече е достъпно онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още