IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи щатски банки е трябвало да подготвят планове за предотвратяване на крах

Регулаторните органи са наредили изготвянето им преди 2 години в добавка към "завещанията" в случай на фалит

11:34 | 10.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Големи щатски банки е трябвало да подготвят планове за предотвратяване на крах

Американски регулаторни органи са наредили на пет от най-големите банки в страната да разработят планове за предотвратяване на крах, ако се изправят пред сериозни проблеми, подчертавайки, че банките не могат да разчитат на помощта на правителството, съобщава Ройтерс.

Програмата е от преди 2 години и е останала до голяма степен в тайна, като е допълвала „завещанията“, които банките направиха, за да помогнат на регулаторите да уредят ликвидацията им, ако наистина фалират.

Това показва каква усилена дейност са извършвали регулаторните органи, за да гарантират, че банките разполагат с планове и за най-тежките сценарии и че могат да действат рационално в периоди на огромно напрежение.

Високопоставени служители ,като например бившият главен изпълнителен директор на Lehman Brothers Дик Фълд, са били критикувани за прекалената си нерешителност за предприемане на смели мерки за разрешаване на проблемите на своите банки през периода на финансовата криза.

Според документи, до които са се добрали от Ройтерс, американският Федерален резерв и Регулаторната служба за валутите най-напред са наредили на пет банки -  Bank of America Corp, Goldman Sachs Group Inc, Citigroup Inc,, Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co да представят подобни „възстановителни планове“ през май 2010 г.

Двете служби са казали на банковите ведомства да обмислят драстични усилия за предотвратяване на фалит в период на силно напрежение, разпродавайки части от бизнеса си, намирайки нови източници на финансиране, ако обичайните капиталови пазари ги отхвърлят, и понижавайки рисковете.

Плановете е трябвало да могат да бъдат приложени в рамките на 3 до 6 месеца и банките не е трябвало „да очакват извънредна подкрепа от публичния сектор“, сочат документите.

Говорители на 5-те банки и на Фед са отказали да коментират информацията на Ройтерс.

Плановете за възстановяване са различни от „завещанията“, познати и като „планове за намерения“, които са били задължителни според закона на Дод-Франк за финансовата реформа от 2010 г. Завещанията са имали за цел да спрат спасителната помощ за банките, които са прекалено големи, за да фалират, показвайки как е трябвало да бъдат ликвидирани, без да изложат на опасност финансовата система.

„Плановете за възстановяване са за защита на перлите в короната“, заяви Пол Кантуел, управляващ директор в консултантската компания  Alvarez & Marsal. „Те са за „Как да разпродам активите, които нямат отношение към основната дейност?“. Приоритетът е бил насочен към акционерите. Плановете за намерения са за защита на системата, данъкоплатците и кредиторите“, обясни той.

Последна актуализация: 13:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още