IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розенгрен: Фед да изкупува облигации, докато икономиката не се върне към растеж

Шефът на Фед в Бостън не смята, че американската централна банка трябва да си поставя лимити при осъществяването на икономическите стимули

16:37 | 08.08.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Розенгрен: Фед да изкупува облигации, докато икономиката не се върне към растеж

Федералният резерв на САЩ трябва да стартира нова програма за изкупуване на облигации, без значение с какъв размер и продължителност, за да раздвижи американската икономика, препоръча председателят на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен, цитиран от Ройтерс.

В интервю за New York Times и CNBC Розенгрен посочи, че „Фед трябва да започне да изкупува облигации и ценни книжа, гарантирани с ипотеки, и да продължи да го прави, докато икономиката не се върне към растеж с пълна сила“.

Окончателното решение за това дали американската централна банка ще предприеме още икономически стимули трябва да бъде взето от нейния председател Бен Бернанке, отбелязва агенцията.

В последните месеци той постоянно определя икономическото възстановяване на САЩ като „крехко“ и признава, че дълговата криза в еврозоната се отразява тежко на американската икономика.

Бернанке обаче така и не заяви категорично дали Фед ще предприеме нов кръг от вливане на ликвидност в икономиката.

Мнението на Розенгрен, че Федералният резерв не трябва да си поставя лимити при изкупуването на облигации, отразява новата линия на мислене след предприетите от американската централна банка мерки за стимулиране на растежа, отбелязва агенцията. Американската централна банка вече изчерпа конвенционалните си инструменти за маневри, а основната лихва стои близко до нулата от декември 2008 г.

Розенгрен обаче влиза в конфликт с други политици, които смятат, че предприемането на извънредни действия непосредствено преди президентските избори през ноември ще подложи Фед на сериозна критика.

Председателят на Федералния резерв в Далас Ричърд Фишър коментира в тази връзка, че се притеснява дали хората и пазарите няма да обвинят американската централна банка в целенасочени политически действия.

„Аз не мисля обаче, че ако това е правилното решение, опасенията от такива обвинения трябва да му попречат да бъде осъществено. По-скоро не искам да виждам такова политическо напрежение“, допълни той.

Бен Бернанке обаче е на мнение, че Федералният резерв внимателно пази своята политическа независимост и в процеса на вземане на решения няма никаква политика.

Ричард Фишър се опасява също така, че с нова програма за изкупуване на облигации Фед няма да спомогне за намаляването на безработицата. Подобно мнение изказа и кандидатът за президент от републиканците Мит Ромни, като той допълни, че подобен ход с нищо няма да помогне на американската икономика.

Икономистите обаче очакват до края на годината Федералният резерв да предприеме още един кръг по вливане на ликвидност заради лекия ръст на безработицата, който беше отчетен наскоро. Повечето от анализаторите се надяват намесата да се случи до края на септември.

От Фед обаче изразяват опасения, че последващото разширяване на баланса създава риск от инфлация в условията на ускорен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ако развитието на икономиката беше базирано на безкрайна инфлация нещата щяха да изглеждат по-съвсем различен начин.Никой нямаше да купува обезценяващ се дълг , съответно нямаше да има задлъжнялост , нямаше да има и спестовност , парите нямаше да дават сигурност и никой нямаше да ги иска.Оцеляването на системата не зависи толкова от този който ги печата или преразпределя , а от този който е готов да даде труда си или благата си в замяна . Така че правилата не се определят от този който ги печата , а от този който им придава стойност . Затова инфлацията решава проблемите на неработещата икономика , и закопава работещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
А те не искат да я ндигат икономиката , те се притесняват да не вземе да се вдигне..разбираш ли ? Инфлацията е икономически двигател , няма ли инфлация няма да се купува и купувачите отлагат покупката си. Липсата на инфлация срива кредитирането , защото банките ще приемат в залог неликвидни активи за които няма пазар ако се наложи да ги вземат на неизправните си кредитополучатели. Просто тези хора забиват яко икономиката в пропастта , провалят човешки животи с техните криви разбирания. Младите хора са без работа , насърчават потрелбението на суровини а то трябва да се свива, но икономическия обем да расте..може да стане това. Управляват некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Това което предлага Розенгрен е лудост и безумие. Не може реална икономика да се вдигне с пари неподкрепени с реални активи и капитал. Потреблението им не е намаляло въобще ,държавните им разходи и харчовете на армията са до небето .Е ,Китай ще купува дългът им ,но дългосрочно не е решение. Идват избори и нови сътресения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
о не, не са ***, но правят целия свят на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
Създава риск от инфлация в условията на ускорен растеж , те това е икономическия проблем в момента. Те се притесняват от икономически растеж и инфлация , тези са ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още