IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромни: Допълнителни стимули от Фед няма да помогнат на икономиката на САЩ

Представителка на Демократическата партия обаче защити независимостта на централната банка

16:16 | 06.08.12 г.
<p>
	Мит Ромни. Снимка: Ройтерс</p>

Мит Ромни. Снимка: Ройтерс

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни заяви, че нов кръг от монетарни стимули от страна на американския Федерален резерв няма да подпомогнат крехката икономика на страната, съобщи Ройтерс, като се позова на интервю на Ромни пред CNN.

Поредица от разочароващи икономически данни подкрепи очакванията, че централната банка ще предприеме действия за стимулиране на ръста с трети кръг от вливане на милиарди долари чрез изкупуване на държавни облигации, познат и като „вливане на ликвидност“.

„Сигурен съм, че Фед наблюдава и ще се опита да окуражи икономиката, но не мисля, че мащабно ново вливане на ликвидност ще помогне на тази икономика“, посочи Ромни. „Първото вливане на ликвидност бе ефективно до определена степен. Но аз смятам, че вторият кръг нямаше онзи ефект, на който се бяха надявали“, добави той.

Ромни, който изтъква своята бизнес находчивост и периода като губернатор на Масачузетс като опит, който ще употреби за подпомагане на оздравяването на икономиката на страната, обеща да създаде 12 млн. нови работни места през първия си президентски мандат, ако победи настоящия президент Барак Обама на изборите през ноември.

Данни от миналата седмица показаха, че безработицата се е повишила до 8,3%, което накара кандидата на републиканците да разкритикува рязко икономическите мерки на Обама.

В сряда председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че допълнително изкупуване на държавни облигации може да бъде осъществено, ако възстановяването не се ускори.

Мнозина видни членове на Републиканската партия се противопоставят силно на нестандартните мерки на Фед в подкрепа на възстановяването от икономическата криза от 2007-2009 г., обвинявайки централната банка, че надхвърля своя мандат, и твърдейки, че нови монетарни стимули могат да подхранят инфлацията.

Фед бе атакуван и от правителства на други страни за двете си предходни стимулиращи програми, според които централната банка изкуствено отслабва щатския долар и това се отразява негативно на техния износ.

Председателката на Националния комитет на Демократическата партия Деби Уосърман Шулц обаче заяви, че именно Фед решава дали икономиката има нужда от допълнителни стимули, а не Ромни или Белия дом.

„Федералният резерв е независима финансова институция“, посочи Шулц пред американската телевизия ABC. „Важно е от Белия дом да не се диктува, а още по-малко кандидатите за президент на САЩ, какво трябва да прави Федералният резерв“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още