IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една година след свалянето на рейтинга на САЩ - какво следва?

Търсенето на американски дълг се повиши сериозно в последната година заради кризата в еврозоната, но фискалното здраве на САЩ остава проблемно

12:00 | 06.08.12 г. 4
Една година след свалянето на рейтинга на САЩ - какво следва?

Точно преди една година рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на САЩ от ААА до AA+, припомня The Wall Street Journal. Оттогава досега обаче търсенето на американски облигации значително се повиши, отбелязва изданието.

Преди една година S&P свали топ рейтинга на Щатите заради споровете в американския Конгрес за вдигането на тавана на бюджетния дефицит на страната. Това насочи инвеститорите към считаните за безопасни активи, като американският дълг продължава да заема челните места в списъка.

В момента в САЩ обаче тече друга фискална битка – за намаляване на разходите, но въпреки това дори инвеститорите, които са загрижени за дългосрочното финансово здраве на Америка, смятат американския дълг за безопасно убежище.

„Инвеститорите претръптаха след миналата година. Тогава те не знаеха какво точно ще се случи, но това вече отмина“, коментира Робърт Тип, главен инвестиционен стратег в Prudential Financial.

По думите му инвеститорите в момента се чувстват по-комфортно на фона на целия фискален дебат в Щатите, тъй като американският дълг все още е стабилна инвестиция във времена на несигурност, дори когато тази несигурност произтича от самия пазар.

През изминалата година цените на американските облигации се покачиха до исторически нива, основно заради бягството от кризата в еврозоната. Същевременно доходността по американския дълг падна до рекордно ниски нива заради сериозното търсене.

Марк Дос от Wells Fargo Private Bankу коментира, че миналата година всички са се опасявали от ръст на доходността по американския далг, а се е случило точно обратното. Анализаторът прогнозира, че в следващите месеци лихвите по американските облигации ще се смъкнат още, като вероятно ще достигнат дори само 1%.

„По някакъв ироничен начин излязохме късметлии заради кризата в еврозоната. Нашата политическа дисфункция изглежда много добре в сравнение с тяхната“, коментира Дос.

Други анализатори обаче предупреждават, че финансите на САЩ са в много лошо състояние. Те посочват, че ако американските политици не се справят с проблема сега, тежестта на американския дълг ще нарасне неимоверно.

Политическите лидери в страната на неограничените възможности не направиха много, за да приемат бюджетен план, който да позволи устойчиво фискално развитие. В следващите месеци Вашингтон ще трябва пак да се изправи пред собствените си дългови проблеми. Заради изборите разходите на страната са поставени под прожекторите, а новият таван по дефицита ще бъде в началото на следващата година.

През юни S&P потвърди американския рейтинг, но същевременно запази перспективата пред него негативна именно заради политическите и фискални рискове. Това означава, че шансовете рейтинговата агенция отново да понижи американския рейтинг през 2014 г. са едно към три.

По-тревожни за инвеститорите обаче биха били действията на другите две водещи световни рейтингови агенции - Fitch Ratings и Moody's Investors Service. Те също поддържат негативна перспектива пред рейтинга на САЩ и предупреждават, че всички рискове от пропускане на плащания застрашават първокласния американски рейтинг.

Не липсват анализатори, които предупреждават, че американските облигации няма да се радват на толкова силно търсене, ако още една рейтингова агенция понижи кредитния рейтинг на САЩ. Много от инвестиционните къщи ползват осреднените рейтинги на трите водещи агенции, преди да решат дали инвестициите им са качествени.

Други анализатори обаче смятат, че американският дълг е ключов инструмент за редукция на риска и това ще бъде трудно да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
А вие какво си мислехте, че са рейтингите. Може би, че са някакво непреодолимо желание на рейтинговите агенции да ви кажат как да изкарвате пари? Някой да ви е карал да ги слушате? Предлагам веднага 1000 Евро на човека, който ми докаже, че е спечелил нещо (ако ще да е дробна част от стотинката) благодарение на рейтингите на рейтинговите агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kaka_fire
преди 12 години
Абсолютно!!! Тез системи с рейтинги са само една официално възприета манипулация на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
sel4o
преди 12 години
По някакъв ироничен начин излязохме късметлии заради кризата в еврозоната. Нашата политическа дисфункция изглежда много добре в сравнение с тяхната, коментира Дос"Късмет ли?!?! А дали точно те не предизвикаха тази криза и допълнително наливат масло в огъня с постоянните понижавания на рейтингите на страните от Еврозоната, за да подпрат временно потъващия долар? Егати наглеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
*** статия, я да се даде инфо КОЙ са купувачите на Американските ценни книжа да се поразясни картинката с термините завишено търсене и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още