IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизъм завладя Wall Street

Инвеститорите очакват Фед да предприеме някакви действия след днешния доклад за пазара на труда в САЩ

23:14 | 03.08.12 г.
Оптимизъм завладя Wall Street

Индексите на Wall Street се повишиха по време на днешната сесия, като S&P 500 почти достигна най-високото си ниво от месец май насам, предаде Bloomberg.

Инвеститорите се окуражиха от данните за пазара на труда в САЩ, които днес обяви американското трудово министерство. Въпреки че безработицата в страната леко е нараснала през юли, новосъздадените работни места през месеца са повече, отколкото анализатори прогнозираха.

Статистиката даде основания на пазарните участници да очакват, че ще се пристъпи към вземане на решение за допълнителни стимули за икономиката, след като през изминалата седмица нито Европейската централна банка (ЕЦБ), нито Федералният резерв на САЩ предприеха някакви действия в тази посока.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 1,69% до 13 096 пункта, S&P 500 добави 1,90% до 1 391 пункта, а Nasdaq отбеляза ръст от 2% до 2 968 пункта.

“Докладът за пазара на труда не е толкова лош, че да накара Фед да действа незабавно”, коментира пред агенцията Марк Лушини от Janney Montgomery Scott LLC. “Въпреки това данните не са и чак толкова добри, така че има основание да се очакват някакви действия”, допълни той.

Заради по-слабият темп на разкриване на нови работни места в САЩ американската икономика ще продължи да страда заради ниските потребителски разходи.

Все още бизнесът в Америка продължава да съкращава персонал, което означава, че безработицата в страната няма да започне да намалява скоро. Това е една добра причина за Федералния резерв да предприеме действията, които всеки месец обещава.

Сред печелившите акции в днешната сесия се наредиха тези на Bank of America, Alcoa, Caterpillar, Kraft Foods, Procter & Gamble и други.

Книжата на Facebook в днешната сесия също се наредиха сред печелившите. Акциите на компанията поскъпнаха с 6% до малко над 21 долара, след като вчера записаха рекордно дъно откакто социалната мрежа излезе на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още