IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Извършеното за пресичане на кризата в еврозоната не е достатъчно

Фондът изрази притеснения относно фискалната пропаст в САЩ, забавянето на ръста на инвестициите в Китай и високия публичен дълг на Япония

17:35 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Извършеното за пресичане на кризата в еврозоната не е достатъчно

Международният валутен фонд призова за „нов политически подход“ в еврозоната за пресичане на разпространението на дълговата криза, която според световната финансова институция вече обхваща целия валутен съюз и по-малките му съседи, съобщи Ройтерс.

Доклад на МВФ за влиянието на икономическите политики на петте т. нар. системни икономики – САЩ, Китай, еврозоната, Япония и Великобритания – помежду им и върху останалия свят посочва, че кризата в еврозоната е най-голямото притеснение, при това с огромно предимство пред останалите, натежаващо върху мисленето на политиците.

От финансовата институция отбелязаха, че са се консултирали с 35 държави за съставянето на доклада, включително с избран брой развиващи се икономики като Бразилия, Чехия, Индия, ЮАР, Турция, Русия, Южна Корея, Полша, Мексико и Саудитска Арабия.

„Въпреки напредъка, породен от принуда, чувството е, че не е направено достатъчно за пресичане на разпространението на напрежението и за прекъсване на омагьосания кръг, в който се намират държавните финанси, икономическият растеж и банковият сектор“, коментират от МВФ политическите действия в еврозоната до момента.

Според най-лошия сценарий, разигран от фонда, производството на еврозоната може да се свие с 5%, ако политиците не предприемат действията и кризата се задълбочи.

Ако кризата в еврозоната се усили, от МВФ преценяват, че въздействието върху най-бедните страни в света ще бъде между умерено и тежко и може да увеличи нуждите им от външно финансиране с общо около 27 млрд. долара до края на 2013 г.

От финансовата институция обаче подчертават, че еврозоната не е единствената тревога в световен мащаб.

Претегляйки евентуалните взаимни влияния в останалата част на света, от МВФ изтъкват, че САЩ трябва да премахнат заплахата от т. нар. фискална пропаст през 2013 г., породена от изтичащи данъчни облекчения и влизащо в сила орязване на правителствените разходи на обща стойност 4 трилиона долара, както и че липсват фискални регулации в средносрочен план. Повечето анализатори обаче смятат, че американският Конгрес няма да предприеме действия преди изборите през ноември.

По отношение на Китай от МВФ изтъкват опасението, че по-слабите инвестиции, макар и необходими за ново балансиране на търсенето и потреблението, ще нанесат удар по търговските партньори на страната и върху цените в световен мащаб.

Забавянето на ръста на китайските инвестиции с един процентен пункт ще има огромен ефект върху азиатските доставчици на страната, но ефектите върху Япония и Германия също няма да са незначителни, добавят оттам.

Високият публичен дълг на Япония я прави уязвима към резки промени в настроението на пазарите, докато Великобритания трябва да предприеме по-нататъшни стъпки за укрепване на финансовата си система и за подкрепа на доверието в банките, посочват от фонда.

Водещият икономист в подготовката на доклада Ранджит Теджа заяви, че развиващите се икономики се оплакват, че разхлабването на монетарната политика в САЩ, Европа и Япония води до увеличаване притока на капитал, по-високи цени на суровините и увеличава риска от балони при активите. Той добави, че въздействието на мерките за монетарно разхлабване не е ясно очертано, но че това не означава, че развиващите се икономики не са били засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още