IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се разочарова от блъфа на Марио Драги

Липсата на действия от страна на Европейската централна банка доведе до спад на индексите в САЩ

23:04 | 02.08.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Wall Street се разочарова от блъфа на Марио Драги

Американските инвеститори не посрещнаха с ентусиазъм пасивните действия на Европейската централна банка и водещите индекси записаха понижения в днешната сесия.

Основен двигател на настроенията днес бяха новините около еврозоната, по-специално около заседанието на ЕЦБ. Противно на очакванията институцията не промени монетарната си политика, а нейният президент Марио Драги не даде да се разбере, че се готвят нови стимули за пазара.

„Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги излезе и заложи репутацията си с обещанието, че ще направи каквото е необходимо, а се провали”, коментира Робърт Павлик, главен пазарен стратег в Banyan Partners LLC за MarketWatch.

Днес индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,7 на сто, или с 92 пункта, до 12 879 пункта, макар в определен момент от сесията да се движеше със спад от близо двеста пункта. Водещи по понижение бяха акциите на Alcoa, които изгубиха 3% от стойността си,

Понижението на широкия индекс S&P 500 за деня се ограничи до 0,7 на сто до 1 365 пункта. Сред всички десет индустриални групи, попадащи в показателя, най-слаб днес се представиха компаниите от енергийния сектор.

„Очаквам S&P да направи опит да се успокои и да се установи около 1 339 пункта през следващите ден-два. Там лежат линия на подкрепа на тренда и 50-дневната пълзяща средна”, обяснява Елиът Спар, пазарен стратег в Stifel Nicolaus.

„Драги не предложи нищо ново, с което да заобиколи правилата. Всъщност самите правила станаха малко по-строги. Все още има надежда, защото той говори за нестандартни мерки, които ще се проучват през следващите седмици”, посочва Мишел Гибли, директор в Charles Schwab.

Считаният за технилогичен индекс Nasdaq Composite записа най-слабо отстъпление от трите водещи борсови измерителя. Той заличи 0,36 на сто, за да приключи деня при 2 910 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 09.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Ъм ... защо да е нужен постоянен растеж? Нужен е постоянен доход от акциите, дали ще е като дивидиенд или като растяща цена на акция няма абсолютно никакво значение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
ами явно това е "всичкото възможно"...човекът е длъжен просто по служба да опита с блъв, печели време но всичко се връща като бумеранг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Antonov86
преди 11 години
Mисля, че тези действия бяха донякъде очаквани. Преди около 2 месеца Драги заяви, че вече е време на политиците да действат по проблемите, тъй като досега нищо не са направили реално. Същевременно ЕЦБ вече "изгърмя" доста патрони и едвали са готови толкова скоро на LTRO 2 или още изкупуване на облигации. А относно обещанието му да направи всичко възможно, за да спаси еврото - той самият не се е ангажирал със срок кога да стане това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още