IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Ню Йорк разследва „нередовна търговия“ с акциите на 140 компании

Установени са по-високи от стандартното търгувани обеми и необичайни колебания в цените на акциите

22:49 | 01.08.12 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондовата борса в Ню Йорк (New York Stock Exchange - NYSE) предприе разследване на „нередовна търговия“ след поредица от необичайни колебания в цените на акциите на 140 компании, съобщи ВВС.

Борсата е установила по-високи от обичайното търгувани обеми с акциите на тези компании, след които са Citigroup и American Airlines, в началото на днешната сесия.

Действията на институцията върнаха спомените за „светкавичния крах“ от 2010 г., когато индексът Dow Jones се срина с 10% само за няколко минути.

„NYSE и NYSE MKT (подразделението на борсата за търговия с акции на компании с бавен ръст – бел. ред.) в момента разследват нередовна търговия, установена от нашите служители и системи“ при акциите на 140 компании между 16,30 и 17,15 часа българско време, обявиха от борсата.

Съобщения в американски медии предполагат, че търговски алгоритъм, използван от компанията Knight Capital, може да се окаже в основата на случая.

Внезапния крах на  Dow Jones през май 2010 г. бе причинен от компютърна програма на трейдър, стана ясно от разследването на американската Комисия за ценните книжа и борсите. Тогава той е използвал алгоритъм, за да продаде 75 000 акции на обща стойност 4,1 млрд. долара изключително бързо.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Тогава той е използвал алгоритъм, за да продаде 75 000 акции на обща стойност 4,1 млрд. долара изключително бързо.Тез акции много скъпи бре -по 54666$ идва средно едната Да не са 4,1 МИЛИОНА а ? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Ззащо ли не се учудвам изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още