IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Pfizer с 25% ръст на печалбата за тримесечието

Изтичането на защитата на Lipitor продължава да натиска приходите на гиганта надолу

16:22 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pfizer с 25% ръст на печалбата за тримесечието

Фармацевтичният гигант Pfizer обяви увеличение на печалбата си с 25% на годишна база през първото тримесечие на годината. Резултатът е бил благоприятстван от понижените разходи, които са неутрализирали свиващите се приходи от лекарствата, чиято патентна защита изтича, пише MarketWatch.

Нетната печалба на Pfizer за периода е 3,25 млрд. долара, или 43 цента на акция, след като година по-рано положителният резултат бе 2,61 млрд. долара, или 33 цента на акция. При изключването на еднократните ефекти печалбата се увеличава от 59 до 62 цента на акция.

Приходите обаче се свиват с 8,7 на сто до 15,06 млрд. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 54 цента на акция при 14,87 млрд. долара приходи.

Американската компания има за цел да смени фокуса на основната си фармацевтична дейност, след като на 30 ноември изтече ексклузивитетът при продажбата на лекарството за борба с холестерола Lipitor. Някога именно това бе лекарството, продавано с рецепта, с най-големи продажби в света.

През последното тримесечие обаче продажбите на Lipitor са се стопили с 52% до 1,22 млрд. долара, като в САЩ сривът на продажбите е 79%.

Pfizer е в процес на продажба на поделението си за производство на храни на Nestle за сумата от 11,85 млрд. долара, за цел е поставено и отделяне на поделението за производство на ветеринарни медикаменти Zoetis, за което се планира първично публично предлагане.

Компанията продължава и със съкращаването на разходи, включително в развойната и изследователска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още