IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon с ръст на печалбата, но спад в производството на петрол и газ

Компанията е записала 16 млрд. печалба за второто тримесечие, по-голямата част от нея обаче се пада на разпродажба на активи

16:24 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Exxon с ръст на печалбата, но спад в производството на петрол и газ

Най-голямата по пазарна стойност петролна компания в света – Exxon Mobil, обяви значителен ръст на печалбата си през второто тримесечие на годината.

В основата му е разпродажбата на активи, с която е неутрализиран ефектът от спадащите цени на горивата, пише Bloomberg.

Печалбата на Exxon за периода април-юни е 15,9 млрд. долара, или 3,41 долара на акция, след като за същия период на предходната година положителният резултат бе 10,7 млрд. долара, или 2,18 долара на акция, което прави ръст от 49%. 

В печалбата влизат 7,5 млрд. долара от продажба на активи и данъчни отстъпки.

Приходите на Exxon Mobil за второто тримесечие са били 127,4 млрд. долара, което прави марж на печалбата от около 12 на сто.

През тримесечието цената на брента – петролът, който съставлява две трети от световното търсене - бе на средна цена 108,76 долара за барел, или със 7% по-малко, отколкото миналата година.

Общият добив на петрол и газ на Exxxon се е свил с 5,6 на сто в сравнение с миналата година, което е притеснително за инвеститорите.

След отчета акциите на компанията загубиха 1,3 на сто от цената си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още