IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси потънаха с отварянето на борсите*

Опасенията от спасителна помощ за Испания и напускане на еврозоната от Гърция натежават върху представянето на индексите

18:17 | 23.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американските индекси потънаха с отварянето на борсите*

Основните американски индекси търпят сериозни загуби в началото на днешната първа сесия за седмицата, подхранвани от опасенията, че на Испания може да е необходима спасителна помощ не само за банковия сектор и че Гърция може да напусне еврозоната, съобщи CNBC.

Dow Jones изтри над 200 пункта, понижавайки се с 1,7% до 12 607,25 пункта, воден от акциите на Alcoa, поевтиняващи с 2,2% до 8,08 долара, и тези на Microsoft, губещи 3,4% до 29,10 долара, като и 30-те му компонента са на негативна територия.

Индексът Standard & Poor's 500 заличава 1,7% до 1 339,58 пункта, като и 10-те му подсектора са твърдо на червено начело с технологичните и добивните компании.

Nasdaq Composite потъва с 2,2% до 2 861,51 пункта, като и трите основни индекса вече са на загуба от началото на месеца.

Управите на две испански автономни области вече поискаха финансова помощ от централното правителство, увеличавайки опасенията, че страната ще поиска спасителен пакет, а доходността по испанските държавни облигации достигна рекордно високи нива от създаването на еврото през 1999 г.

През миналата седмица министрите на финансите на страните от еврозоната одобриха условията на кредитното споразумение за рекапитализирането на испанската банкова система.

В допълнение към проблемите днес стана ясно, че испанската икономика се е свила през второто тримесечие.

Върнаха се и притесненията за Гърция, след като германското списание Spiegel, съобщи, че Международният валутен фонд ще спре помощта за страната, ако условията за получаването ѝ бъдат предоговорени, което породи опасения, че през септември Гърция може да остане без финансиране. Гръцкият премиер Андонис Самарас предупреди, че страната е навлязла в своята Голяма депресия.

Акциите на Citigroup понижават стойността си с 3,1% до 25,07 долара, а тези на Morgan Stanley поевтиняват с 3,3% до 12,36 долара.

Пазарната капитализация на McDonald's намалява с 2,8% до 88,99 долара за акция, след като веригата ресторанти за бързо хранене обяви резултати за второто тримесечие, останали под очакванията на анализаторите, но тази на добивната компания Halliburton нараства с 0,3% до 30,86 долара за акция, след като компанията обяви по-висока печалба спрямо предварителните прогнози благодарение на повишената активност в сондирането в международен мащаб.

По-доброто управление на запасите и спечеленият пазарен дял са донесли на Hasbro по-висока от очакваното тримесечна печалба, а акциите на компанията прибавят 3,5% към стойността си до 35,01 долара.

Пазарната капитализация на Wet Seal потъва с 15,5% до 2,50 долара за акция, след като веригата магазини уволни своя главен изпълнителен директор Сюзън МакГела на фона на спадащите продажби, без да посочи кой ще я наследи на поста.

Добрите новини на американските борси днес са за сектора на сливанията и придобиванията. Акциите на GenOn Energy поскъпват с 24,2% до 2,26 долара, след като NRG Energy обяви, че ще закупи производителя на електроенергия срещу 1,7 млрд. долара в акции. Пазарната капитализация на купувача пък нараства със 7,2% до 19,35 долара за акция.

Акциите на канадската компания Nexen се изстреляха с 52,6% до 26,04 долара, след като най-голямата китайска компания за добив на петрол и природен газ от морския шелф CNOOC се споразумя за закупуването ѝ в сделка на стойност над 15 млрд. долара.

Пазарната капитализация на RailAmerica нараства с 9,6% до 27,20 долара за акция, след като Genesee & Wyoming обяви, че ще закупи железопътния оператор за 1,39 млрд. долара в брой.

*Актуално към 17,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още