IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичните компании напомпаха американските индекси

За втори пореден ден щатските борси преливат от умерен оптимизъм

23:35 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Технологичните компании напомпаха американските индекси

В сряда американските инвеститори преглеждаха с наслада финансовите отчети на компаниите и влагаха смело средствата си на борсите. В търсенето на акции на сините чипове Intel и Honeywell се повишиха акциите и на други индустриални и технологични концерни, предаде MarketWatch.

Вчера Бернанке предложи мрачна прогноза за икономиката, но повтори обещанието си, че Фед „е готов да предприеме допълнителни действия“, ако това е необходимо.

Днес американският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че икономиката е „определено по-бавна“, но защити действията на администрацията на президента на страната Барак Обама и посочи, че Вашингтон трябва да предприеме по-агресивни действия, за да стимулира ръста. Той обаче отхвърли идеята, че икономиката се насочва към поредна рецесия.

Започнатото жилищно строителство е нараснало с 6,9% през юни до сезонно изгладена годишна база от 760 000 броя, регистрирайки най-бързото си темпо на ръст от над 3 години, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Очакванията на икономистите бяха за ръст до 745 000.

Dow Jones се повишава с 0,81% до 12 913 пункта, воден от акциите на Intel, прибавящи 3,9% към стойността си, след като компанията надхвърли очакванията на анализаторите за печалбата си през второто тримесечие, но прогнозира слаби продажби през настоящото.

Индексът Standard & Poor's 500 напредна с 0,7% до 1 373 пункта, като акциите на технологичните компании бяха сред най-търсените. Nasdaq спечели 1,2% до 2 943 пункта, близо до най-високото за деня равнище от 2 951 пункта. 

Нарастват и акциите на Cisco Systems Inc. - с 2.90% , на Hewlett-Packard Co.  - 2,28%, на International Business Machines Corp. IBM – с 2.00%  и на Microsoft Corp. с 2,66% . IBM трябва да представи поглед върху финансовите си резултати след края на борсовата сесия. Същото ще стори и  American Express, чиито акции отчетоха лек спад от 0,1 на сто.

Автомобилният концерн General Motors планира да съкрати 500 служители на ръководни постове в германското си дъщерно дружество Opel, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung в онлайн изданието си.

Opel ще предостави на мениджърите си предложения за компенсации, за да се стигне до „раздяла по взаимно съгласие“. Според изданието са засегнати мениджъри, които заплати са поне шестцифрени. Акциите на концерна приключиха с ръст от 2,5 на сто.

Втората по големина американска банка Bank of America обяви, че през второто тримесечие отново е на печалба, след като понижи разходите си и размера на резервите, заделени за абсорбиране на загуби от лоши кредити. Нетната печалба на компанията за периода достигна 2,5 млрд. долара спрямо загуби от 8,8 млрд. долара през второто тримесечие на 2011 г. Приходите за тримесечието достигнаха 21,97 млрд. долара от 13,24 млрд. долара година по-рано, но бележат спад спрямо отчетените през първото тримесечие 22,28 млрд. долара. Акциите на Bank of America отчетоха спад от 5,1 на сто.

Акциите на Bank of New York Mellon се сринаха следобед и накрая приключиха сесията със спад от 0,1 на сто. През второто тримесечие банката отчете спад на печалбата, след като страдаше от спадащи постъпления от такси.

U.S. Bancorp обяви, че печалбата ѝ през второто тримесечие се е повишила, което се дължи и на по-малко лоши кредити. Очакванията на анализаторите са били оправдани. Акциите на U.S. Bancorp поскъпнаха с 1,6%.

Индустриалният конгломерат Honeywell се похвали през второто тримесечие с увеличение в приходите. Значителен дял от подобрението на приходите се дължи на силното търсене на пазара в САЩ и развиващите се пазари. Акциите на Honeywell приключиха сесията с ръст от 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още