IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не успя да вдигне духа на инвеститорите

Трейдърите пренебрегнаха дори положителните данни за пазара на труда в САЩ, тъй като според тях има изкривяване при сезонното им изглаждане

18:08 | 12.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Фед не успя да вдигне духа на инвеститорите

Основните индекси на американските борси потъват в началото на днешната сесия, след като стенограмата от последното заседание на американския Федерален резерв попари надеждите за допълнителни монетарни стимули, а опасенията за световното икономическо забавяне само добавят мрачни тонове към настроението на инвеститорите, съобщи CNBC.

А положителните данни за пазара на труда в САЩ успяха да заличат само част от загубите, и то за кратко.

Dow Jones отстъпва с 0,65% до 12 522,45 пункта, като акциите на Intel, губещи 2,8% от стойността си до 24,69 долара, и тези на Hewlett-Packard , поевтиняващи с 2,6% до 19,17 долара, натежават най-много върху представянето на индекса.

Само 4 от сините чипове са на положителна територия, като пазарната капитализация на Merck нараства с 4% до 42,88 долара за акция, а тази на Procter & Gamble се повишава с 2,8% до 63,14 долара за акция.

Индексът Standard & Poor's 500 изтрива 1% до 1 327,06 пункта, като и 10-те му подсектора отстъпват позиции начело с акциите на енергийните и финансовите компании, докато акциите на компаниите за комунални услуги и за производство на луксозни стоки са с най-малки загуби. Nasdaq Composite потъва с 1,5% до 2 845,06 пункта.

Първоначалните молби за помощи за безработни са намалели през миналата седмица с 26 000, достигайки най-ниското си ниво за последните 4 години, съобщиха от американското министерство на труда.

Трейдърите обаче пренебрегнаха съобщението, тъй като според тях добрите данни се дължат на сезонно изкривяване заради по-късата работна седмица покрай националния празник 4 юли.

„За съжаление това повече от 4-годишно дъно не е ясен знак за подобрение на пазара на труда“, заяви Джефри Грийнбърг, икономист в нюйоркския филиал на Nomura Securities. „Първата седмица на юли е традиционният период време, когато автомобилната индустрия затваря заводите и провежда годишното им преоборудване. Сезонното изглаждане на данните при седмица с празничен ден е достатъчно сложно“, добави той.

Акциите на Infosys понижават стойността си с 10,6% до 39,01 долара, след като компанията понижи прогнозата си за продажбите в по-голяма степен от очакванията на анализаторите.

Пазарната капитализация на Sears Holdings намалява с 5% до 53,56 долара на акция, след като Cleveland Research обяви, че тенденцията при продажбите на компанията изглежда слаба през второто тримесечие, а тази на оператора на супермаркети SuperValu потъва с 43,7% до 2,98 долара на акция заради съобщения, че той обмисля да продаде част от бизнеса си, за да изплати задълженията си, след като печалбата му се понижи с 45% през първото тримесечие.

Акциите на Texas Industries поскъпват с 5,4% до 40,12 долара, след като компанията прекъсна поредица от 10 губещи тримесечия и обяви тримесечна печалба от 2,15 долара на акция.

Пазарната капитализация на Apple се свива с 1,3% до 596,35 долара въпреки новината, че китайската платформа за електронна търговия Taobao вече приема предварителни поръчки за следващото поколение iPhone, придружени със снимки на модела и посочени технически характеристики, въпреки че той все още не е представен.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
За да се "вдигне" нещо, освен очите и ушите, трябва да се напълнят и ръцете ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още