IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за пазара на труда в САЩ натиснаха надолу индексите в Ню Йорк

Инвеститорите възродиха очакванията си за нова серия от вливане на ликвидност

23:19 | 06.07.12 г.
Данните за пазара на труда в САЩ натиснаха надолу индексите в Ню Йорк

Със спадове на индексите приключи последната за седмицата борсова сесия в Ню Йорк.

Dow Jones отбеляза понижение от 0,96% до 12 772 пункта, S&P 500 изтри 0,94% до 1 355 пункта, а Nasdaq отписа 1,30% до 2 937 пункта.

Негативните настроения на инвеститорите днес се движеха от данните за пазара на труда в САЩ.

Американското трудово министерство съобщи, че новосъздадените работни места през юни са 80 хил., а не 97 хил., както очакваха анализаторите.

Броят на новите работни места в Щатите е недостатъчен за понижение на безработицата. През юни тя остана на нивото от май – 8,2%.

“Данните потвърждават, че американската икономика се забавя”, коментира пред агенцията Джак Аблин от BMO Harris Private Bank. “Темпът на създаване на нови работни места се забави през второто тримесечие, като донякъде това се дължи и на външни влияния”, допълва той.

Данните за пазара на труда възродиха очакванията на пазарните участници, че Федералният резерв на САЩ ще пристъпи към ново вливане на ликвидност.

Досега Фед наля над 2,3 трлн. долара в икономиката чрез две програми за т. нар. количествени улеснения.

В края на юни председателят на американската централна банка Бен Бернанке коментира, че институцията следи внимателно данните за безработицата и се фокусира върху перспективите пред пазара на труда. Той посочи, че Фед ще се задейства само ако не се види съществено подобрение на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още