IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умерени загуби на американските борси след решение на Върховния съд на САЩ

Подкрепата за реформите в здравеопазването, предложени от президента Барак Обама, ще послужат като допълнителен негативен катализатор, коментира анализатор

23:58 | 28.06.12 г.
Умерени загуби на американските борси след решение на Върховния съд на САЩ

Основните американски индекси приключиха днешната тежка сесия само с умерени загуби при впечатляващ обрат в последния половин час след съобщение, че германският канцлер Ангела Меркел е отменила пресконференцията на срещата на високо равнище на лидерите на страните-членки на Европейския съюз, насрочена за тази вечер, съобщи CNBC.

Новината даде надежда на трейдърите, че европейските лидери работят върху решение, благодарение на което да се опитат да преодолеят дълговата криза в еврозоната.

Преди това фондовият бе подложен на сериозен натиск, след като Върховният съд на САЩ подкрепи ключова част от реформата в здравеопазването на президента на страната Барак Обама.

„Последиците от това решение през следващите няколко дни и седмици ще бъдат, че сега повече пари ще навлязат в здравеопазването, след като облакът на несигурността се разсея“, заяви Чарлз Буурейди от  Credit Suisse. „А при този закон САЩ ще похарчат около 2 трилиона долара повече за здравеопазване, което ще се отрази добре на акциите на компаниите от бранша“, добави той.

Бари Нап от Barclays обаяче смята, че несигурността в обществената политика ще продължи да нараства, нанасяйки допълнителни поражения на доверието на бизнеса. „Това определено е твърде негативно“, каза Нап. „Пазарите така или иначе ще продължат да потъват и това ще бъде само един допълнителен негативен катализатор“, добави той.

Dow Jones се понижи с 0,2% до 12 602,26 пункта, но заличи голяма част от загубите си за сесията.

Индексът Standard & Poor's 500 отстъпи също с 0,2% до 1 329,04 пункта, а Nasdaq Composite изтри 0,9% до 2 849,49 пункта, като дори за кратко премина на червена територия от началото на годината.

Съобщение на американското министерство на търговията потвърди окончателно, че американската икономика е нараснала с 1,9% през първото тримесечие на приравнена на годишна основа база, оправдавайки очакванията на анализаторите.

Първоначалните молби за помощи за безработни през миналата седмица намаляха с 6 000 до сезонно изгладените 386 000, след като данните за предходната бяха коригирани в посока на повишение до 392 000 спрямо първоначално обявените 387 000, сочат данни на министерството на труда на САЩ.

"Съобщенията потвърждават слабостта на икономиката“, заяви Рекс Мейси, главен инвестиционен директор на Wilmington Trust Investment Advisors.

Акциите на Dell понижиха стойността си с 3,1% до 11,95 долара, а тези на Apple поевтиняха с 0,95% до 569,05 долара.

Пазарната капитализация на News Corp намаля с 1,4% до 21,99 долара за акция след официалното обявяване на плана на компанията за разделянето ѝ на две.

Акциите на компаниите, свързани с програмата за здравно подпомагане на бедните американци Medicaid повишиха стойността си, след като решението на Върховния съд на САЩ не подкрепи разширяването ѝ в отделните щати. Пазарната капитализация на Amerigroup нарасна с 4,9% до 65,47 долара за акция, а тази на Molina се увеличи с 8,6% до 23,16 долара за акция.

Акциите на Family Dollar загубиха 2,8% от стойността си до 67,20 долара, след като компанията обяви по-слаб ръст на печалбата от очаквания.

Цената на американските държавни облигации заличи част от днешния ръст, след като правителството обяви, че е емитирало 7-годишни облигации за 29 млрд. долара при повишена доходност от 1,075% годишно, а презаписването е достигнало 2,64 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още