IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola ще вложи 5 млрд. долара в Индия за следващите 8 години

Компанията иска да запази водещата си позиция на бързо растящия индийски пазар на безалкохолни напитки

10:24 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Coca-Cola Мухтар Кент по време на пресконференцията в Делхи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Coca-Cola Мухтар Кент по време на пресконференцията в Делхи. Снимка: Ройтерс

Американската компания за производство на безалкохолни напитки Coca-Cola обяви, че заедно с партньорите, бутилиращи нейната продукция, ще инвестира 5 млрд. долара в опит да увеличи пазарния си дял, съобщи ВВС.

Инвестициите, които ще бъдат осъществени в рамките на 8 години, са с 3 млрд. долара повече от първоначално обявените.

Индия е сред най-бързо растящите потребителски пазари и продажбите на компанията там нарастват постоянно.

Основната напитка на концерна - Coca-Cola, обаче продължава да изостава спрямо Pepsi на конкурентите от Pepsico. Според отделните оценки Coca-Cola има пазарен дял от близо 9% в Индия, докато делът на  Pepsi е почти 15%.

Като цяло обаче пазарният дял на компанията в Индия е доста по-голям от този на Pepsico – близо 58% спрямо 38% на конкурента. Основната причина за това е успехът на някои от останалите напитки на Coca-Cola и по-конкретно на Thums Up и Sprite, които са най-популярните газирани безалкохолни напитки в Индия.

През тази година от Coca-Cola вече съобщиха, че продажбите ѝ в Индия са скочили с 20% през първото тримесечие на годишна база.

Компанията иска да ускори ръста си и да остане пред своите конкуренти, заяви Мухтар Кент, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Coca-Cola. 

„Увеличаваме инвестициите тук, защото смятаме, че е налице възможност за запазване на водещата позиция на пазара“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още